Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

50 Tahun Selepas 13 Mei: Pengajaran Untuk Malaysia

50 tahun telah berlalu sejak peristiwa hitam 13 Mei 1969. Ini sememangnya merupakan hari yang menyedihkan bagi rakyat Malaysia.

Kita harus memikirkan iktibar daripada peristiwa ini. Pelajaran utama dalam insiden ini adalah kita tidak sepatutnya tidak mengambil mudah soal keamanan dan kestabilan negara kita.

Ini adalah perkara yang kita semua wajib pertahankan. Ia adalah kewajipan dan tanggungjawab untuk semua rakyat Malaysia – tanpa mengira usia.

Ini adalah sebab yang perlu kita dedikasikan masa kita di tanah air ini. Perpaduan dan keharmonian negara adalah satu proses.

Generasi yang berbeza mestilah mengikut cara mereka yang tersendiri dalam menyumbang kepada pembangunan negara dan penyatuan rakyat.

Apa yang menghairankan, ada pihak yang tidak bertanggungjawab masih cuba menggunakan kaum dan agama untuk tujuan mereka sendiri, seolah-olah tidak sedar kerosakan tindakan dan retorik mereka yang tidak bertanggungjawab boleh menyebabkan malapetaka kepada negara.

Mereka memimpin negara dengan menggunakan sentimen kaum dan agama, mereka berpura-pura menjadi hero kepada masalah yang berkaitan kaum dan agama.

Kelompok ini dan penyokong mereka mesti ditolak dengan tegas oleh rakyat Malaysia yang cintakan negara.

Kita juga harus sedar bahawa perpaduan nasional kita, serta keupayaan kita untuk tinggal dengan kepelbagaian bangsa dan agama, dikaitkan dengan kebebasan politik dan kebebasan sivil. Mengurangkan salah satu daripada ini akan mengurangkan yang lain.

Malah, Malaysia tidak akan aman atau selamat jika rakyatnya tidak bebas. Apa yang diperlukan adalah kematangan – di antara kedua-dua pemimpin Malaysia dan rakyat untuk menjalankan kebebasan sedemikian secara bertanggungjawab, demi kebaikan, kebaikan individu, masyarakat dan negara.

Dengan isyarat yang sama, pembaharuan akan sia-sia tanpa penciptaan pendidikan, pekerjaan, penjagaan kesihatan, perumahan dan peluang yang lebih baik untuk semua orang yang hidup dan bekerja di negara kita.

Kebebasan tulen dan “kemakmuran bersama”, atau lebih tepat, keadilan ekonomi – tidak boleh dipisahkan: mereka bergantung kepada satu sama lain.

Kita tidak akan mempunyai semua ini jika kita menutup hati dan minda kita.

Kekuatan Malaysia terletak pada kepelbagaiannya. Ia bukan sahaja memberi watak dan kepelbagaian negara kita – tetapi juga membolehkan kita menjadi kuasa dinamik dalam hal ehwal antarabangsa dan perdagangan, serta bertindak sebagai jambatan antara rantau yang berlainan di dunia.

Kita mesti sedar dan mengajar anak-anak kita – untuk menghormati, menerima dan meraikan pelbagai budaya dan tradisi pluralisme Malaysia. Perbezaan bukan sesuatu yang perlu ditakuti, tetapi satu cara bagi kita untuk mendapatkan hasil yang terbaik untuk negara kita.

NIK NAZMI NIK AHMAD
KETUA SETIAUSAHA PENGELOLA KEADILAN
AHLI MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA