Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ucapan Dasar Kongres AMK 2017

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.

Pengerusi Tetap, Sdr. Azmizam Zaman Huri,

Rakan-rakan seperjuangan:

Ahli-Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN,

Ahli-Ahli Majlis Pimpinan Pusat AMK,

Teman-teman Pimpinan Pemuda Pakatan Harapan:

Sdr. Sany Hamzan, Ketua Pemuda Amanah

Sdr. Wong Kah Woh, Ketua Pemuda Sosialis DAP

Sdr. Syed Saddiq Abdul Rahman, Ketua ARMADA BERSATU

Seluruh pimpinan dan anggota parti di segenap peringkat, khususnya AMK,

Hadirin dan hadirat yang dikasihi sekalian.

1. Alhamdulillah, kita memanjatkan kesyukuran kerana masih berpeluang untuk bersama buat sekian kalinya dalam Kongres yang boleh kita anggap sebagai yang terpenting bagi mengukuhkan pendirian parti menjelang pilihan raya umum ke-14 (PRU-14) tidak lama lagi.

2. Ucapan terima kasih kepada teman-teman seperjuangan yang datang dari seluruh pelusuk tanah air. Kehadiran anda pada kali ini adalah bukti bahawa kita belum mengalah dan akan terus berjuang bersama-sama.

Bukan lebah sebarang lebah,

Lebah hinggap di dahan cempaka;

Bukan wadah sebarang wadah,

Wadah perjuangan rakyat jelata.

Sidang Kongres yang saya hormati,

Negara yang terumbang-ambing

3. Saya mahu memulakan dengan mengajak kita semua mengambil sikap jujur, bahawa beberapa tahun kebelakangan ini bukanlah tahun-tahun yang mudah.

4. Dalam konteks negara, skandal 1MDB yang cukup besar skalanya telah memalit reputasi yang amat buruk kepada Malaysa. Pada masa yang sama, ia mengukuhkan pandangan umum bahawa rasuah dan salah guna kuasa begitu berleluasa dan semakin berakar-umbi di negara ini. Ketika dunia luar tangkas dan tegas mengambil tindakan terhadap institusi perbankan di negara mereka yang terpalit dengan pemindahan wang yang berpunca daripada 1MDB ini, tidak ada tindakan yang wajar diambil di negara kita. Peguam Negara sekadar membayangkan tidak ada kes, Perdana Menteri cuba berdalih bahawa tidak ada masalah pun tentang 1MDB dan semua bayaran telah dilunaskan. Sekonyong-konyong, kita dikejutkan dengan pengumuman bahawa 1MDB membayar tuntutan tabung pelaburan Abu Dhabi, IPIC sebanyak hampir RM5 billion.

5. Mengapa kita perlu membayar sebanyak dua kali? Dari manakah 1MDB mendapat wang untuk membayarnya? Urusniaga apa yang dijalankan sehingga hutang yang begitu besar boleh dibayar dengan mudah? Adakah individu dan institusi yang menerima wang ini mengisytiharkan pendapatan wang ini dalam laporan cukai mereka? Daripada proses ini jelas, proses audit yang dijalankan terhadap 1MDB dulu memang sangat bermasalah. Tidak hairanlah semua syarikat audit terbesar di dunia pun tidak sanggup menjelaskannya lalu diganti. Menambah lagi rasa aneh, ketika wang negara hilang begitu besar, tidak nampak kesungguhan pihak kerajaan mendapatkan semula wang yang telah ditipu meskipun Bank Negara Malaysia (BNM) mengisytiharkan nama-nama yang mahu dipanggil untuk membantu penyiasatan. Kita belum lupa kenyataan Jho Low yang mengatakan dia tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan dan membuat bayaran. Maka, AMK tidak teragak-agak untuk membuat penegasan bahawa Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Kewangan mesti mengambil tanggungjawab ini. Beliau mesti meletak jawatan!

6. Menambah kebobrokan besar ini, perjanjian untuk membolehkan sebuah syarikat negara China mengambil alih projek Bandar Malaysia terbatal baru-baru ini. Meskipun kita belum mendapat gambaran lebih jelas, sekali lagi wujud dakwaan tentang bayaran yang telah dibuat, entah kepada siapa!

Rakyat menanggung beban

7. Kerajaan juga masih meneruskan pelbagai dasar yang ternyata lebih menguntungkan segelintir kelompok yang dekat dengan kekuasaan, yang sudah kaya sambil pada masa yang sama memeritkan kelompok terbanyak.

8. Pada hari ini, tidak ada rakyat terbanyak yang akan menyebut Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tanpa nada sinis. Kenyataan Menteri yang cuba menjustifikasi bahawa GST boleh menurunkan harga barang hanya tinggal sebagai jenaka umum untuk memujuk hati.

9. Hakikatnya, kuasa beli rakyat merosot. Kadar upah dan gaji tidak banyak berubah. Peluang kerja yang sejajar dengan peningkatan jumlah graduan di negara ini masih kecil. Janji penurunan harga kereta tinggal janji. Harga rumah masa kini jauh lebih besar jika dinisbahkan dengan upah dan gaji. Inilah punca sebenar mengapa hutang isi rumah dan kos sara hidup begitu tinggi.

10. Kadar inflasi rasmi negara mencatatkan kadar tertinggi dalam tempoh hampir 9 tahun apabila indeks harga pengguna (CPI) pada Mac 2017 mencatatkan kadar 5.1 peratus (suku pertama 4.2 peratus berbanding 3.4 peratus pada tahun lalu). Jabatan Statistik menyatakan peningkatan ini disebabkan antara lain peningkatan harga pengangkutan, makanan, perumahan dan utiliti. Kos sara hidup yang tinggi ini membebankan golongan berpendapatan rendah dan golongan pertengahan.

11. Ketika kadar pendapatan per kapita diumumkan meningkat daripada RM36,078 bagi tahun 2015 kepada RM37,738 bagi tahun 2016, kita wajib bertanya siapa dan berapa ramai yang mengalami peningkatan pendapatan per kapita sekitar RM1,660 setahun ini (atau kurang RM150 sebulan).

12. Bantuan wang tunai yang diberikan saban tahun menunjukkan dasar itu tidak berkesan kerana jumlah keseluruhan agihan yang diberi meningkat, menggambarkan semakin ramai memerlukan tambahan kewangan untuk mengekalkan kelangsungan hidup.

13. Tidak keterlaluan jika saya mengatakan bahawa kedudukan Malaysia kini terumbang-ambing kerana semua faktor yang dinyatakan ini.

Sidang perwakilan yang dihormati,

Alternatif wajar

14. Jika di negara demokrasi yang lain, sudah tentu segala apa yang berlaku di negara kita ini sudah cukup untuk membolehkan pemimpin kerajaan ditukar. Namun, itu belum berlaku di negara kita.

15. Kita boleh memberi pelbagai sebab dan alasan untuk menjustifikasinya, daripada kelemahan dalam sistem pilihan raya kita, salah guna kuasa dan rasuah, kawalan media dan sebagainya. Namun, kita juga mestilah menyeimbangkannya dengan kenyataan jujur mengenai kelemahan di pihak kita sendiri.

16. Suka atau tidak, pastilah majoriti pengundi yang telah memilih memberi harapan kepada kita semasa pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) berasa kecewa, marah dan tidak berpuas hati dengan pelbagai perkembangan yang ada di kalangan parti pembangkang. Ia adalah tragedi yang besar jika kita mengambil kira potensi peralihan kuasa buat kali pertama sejak merdeka. Mentaliti kepembangkangan yang masih tebal menyebabkan kita gagal mengurus perbezaan secara matang, sekaligus memberikan tanggapan umum seolah-olah kita tidak bersedia untuk mentadbir.

17. Namun, tidak ada yang sempurna. Saya berpegang kepada pandangan bahawa kejayaan pada masa hadapan tidak terikat dengan kegagalan pada masa lalu. Kelemahan di masa lalu adalah pelajaran berharga yang mesti kita lekas belajar untuk bangkit dan mara ke depan. Kita tidak punya banyak masa dan mesti lebih fokus.

18. Sambil kita bersikap terbuka untuk memastikan satu lawan satu dalam PRU-14, kita tidak boleh leka dibuai impian kerana jangkaan masa depan akan lebih baik jika kita sendiri yang mengusahakannya.

19. Pakatan Harapan muncul mengisi vakum, cuba memperbaiki kelemahan lalu dengan menginstitusikan proses membuat keputusan yang dilihat agak longgar dalam pengalaman lalu. Maka, wajar diucapkan tahniah kepada Presiden Dr Wan Azizah Wan Ismail yang berani menginisiatifkannya. Tambahan pula, DAP dan pimpinan pembangkang yang bersatu mendirikan AMANAH bukanlah orang baru dalam politik pembangkang, bahkan merekalah yang turut sama berjuang, berkorban dan setia bersama KEADILAN selama ini. KEADILAN tidak akan melupakan mereka, kita tidak wajar melupakan mereka, saya pasti akan ingat jasa-jasa mereka.

20. Kini kita juga menerima BERSATU sebagai parti baru untuk bekerjasama dalam Pakatan Harapan. Saya tahu bahawa penerimaan ini disambut dengan rasa serba-salah oleh banyak pihak. Namun, saya yakin politik perubahan memang menuntut banyak kompromi. Sejarah dunia menjadi saksi bahawa sebuah kuasa yang bobrok hanya boleh ditumbangkan oleh kuasa ramai yang tentu sahaja mempunyai pelbagai perbezaan di sana-sini. Jika dulu kita mengatakan kepada Dr. Mahathir Mohamad bahawa tidak ada pemimpin wajar berkuasa penuh, maka kini kita berpeluang untuk menunjukkan kepada beliau bagaimana rundingan yang rumit tetapi berprinsip seharusnya berlaku sebelum kita mengambil keputusan bersama. Kita bukan hanya bercakap tentang kekuasaan, tetapi lebih penting lagi ialah memikirkan cara yang lebih baik untuk mentadbir negara ini.

21. Kesatuan kita akan meningkatkan peluang yang ada. Jika kita tidak fokus dan terus mencari-cari segala perbezaan yang ada, maka sebenarnya kita telah memilih untuk kalah lebih awal. Kita seharusnya lebih matang selepas menyusur arus reformasi sejak 1998.

22. Namun, KEADILAN tidak harus merasa selesa mengharapkan kekuatan kerjasama ini, sebaliknya mesti membina kekuatan sendiri supaya nanti tidak timbul lagi dakwaan seolah-olah kita tidak mempunyai sebarang kekuatan dan sumbangan, hanya menumpang kekuatan rakan.

Hadirin dan hadirat sidang perwakilan,

Politik idea

23. Anwar Ibrahim telah menunjukkan kepada kita beberapa resepi untuk melonjakkan kekuatan yang ada. Selepas bebas pada tahun 2004 dan sebaik pulang dari Munich, beliau terus mengatur pelbagai pertemuan untuk membina kesepakatan. Beliau juga menawarkan Agenda Ekonomi Malaysia (AEM) sebagai wacana tanding kepada kemelut ekonomi politik negara.

24. Beliau mengingatkan kita bahawa kemenangan pilihan raya hanyalah permulaan. Kita mahu menang kerana dengan itu kita boleh memimpin dasar-dasar perubahan. Tata kelola yang baik ini tidak memadai sebagai idea yang mati di atas kertas seminar dan buku, sebaliknya menuntut kewibawaan pemimpin untuk melaksanakannya.

25. Inilah antara kekuatan Anwar yang membolehkan beliau diberi kepercayaan untuk memimpin arus perjuangan rakyat. Jika kita imbau semula sejarah hidup beliau sejak dekad 1970-an sehingga kini, nama beliau tidak sunyi dalam memainkan peranan di setiap peringkat di mana beliau terlibat.

26. Apa yang dilakukan oleh Anwar mirip dengan kisah kejayaan Emmanuel Jean-Michel FrÌ©dÌ©ric Macron, Presiden baru Perancis yang menang dalam pilihan raya presiden di negara itu baru-baru ini. Partinya baru, orangnya muda, lawannya jauh lebih berpengalaman dan dijangka akan menang. Namun, sebagaimana sering diingatkan Anwar, ‰ÛÏnever underestimate the wisdom of the people‰Û ‰ÛÒ jangan remehkan kebijaksanaan rakyat!

27. Justeru, tanpa ragu-ragu, AMK ingin mengusulkan kepada parti dan Pakatan Harapan agar kita menamakan Anwar sebagai calon Perdana Menteri kita dalam PRU akan datang. Kejayaan beliau membina gerakan massa yang luas, ‰Û÷big tent politics‰Ûª merentas ideologi serta berkomunikasi dengan rakyat tiada tandingan. Rekod beliau sebagai Menteri Kewangan terakhir yang membawa belanjawan lebihan juga terbukti. Sosok tubuhnya di dalam membawa kebangkitan Islam yang sederhana serta menyatukan budaya-budaya serantau dalam gagasan Gelombang Kebangkitan Asia menjadikannya tokoh antarabangsa yang dihormati dalam dan luar negara.

28. Maka, kita sebagai generasi muda KEADILAN mesti bersedia mengikut langkah yang sama untuk menjadi sehebat mereka. Kewibawaan kita akan lebih menyerlah sekiranya kita berfikir sebagai kerajaan menunggu, bukan pembangkang yang melulu.

Contoh yang menyerlah

29. Alhamdulillah, kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang khususnya, telah menunjukkan kewibawaan nyata, mematahkan mitos keraguan terhadap keupayaan pembangkang untuk mentadbir. Saya percaya, jika kita lebih banyak menceritakan kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh kedua-dua negeri ini sebagai model pentadbiran baru, lebih ramai akan dapat memahami kepentingan prinsip dan idea dalam politik. Kita membuktikan keperluan menjana pertumbuhan ekonomi berterusan yang membolehkan hasil-mahsul negeri diagihkan kepada rakyat khususnya kepada golongan marhaen.

30. Di peringkat pemuda Pakatan Harapan, kita telah beberapa kali hadir bermesyuarat untuk membincangkan tawaran yang ingin kita berikan sekiranya berjaya mengambil alih pentadbiran negara. Di kesempatan ini saya ingin mengalukan, sekiranya di kalangan perwakilan ada idea-idea penting yang ingin dibawa, mohon dikongsikan. Saya yakin, kekuatan idea akan mampu menyatukan tenaga perubahan dan sekaligus akan melonjakkan peluang untuk kita menang.

Sejarah politik bukanlah luhur,

Ada yang murni banyak yang licik;

Memanglah baik pemimpin jujur,

Hidup berani dan juga cerdik.

Hadirin-hadirat sekalian,

Kekuatan KEADILAN

31. Saya telah menyebutkan tentang keperluan menginsafi kedudukan negara yang terumbang-ambing dan memperbaiki kelemahan kita. Saya juga telah menyentuh kepentingan perpaduan dan politik idea.

32. Penyelesaian kepada masalah-masalah yang ada, serta potensi yang boleh melonjakkan peluang pembangkang ada pada KEADILAN. Saya bukanlah bersikap angkuh, tetapi sifat kepelbagaian yang menunjangi KEADILAN sejak mula adalah faktor sebenar yang seharusnya memandu kekuatan kita.

33. UMNO tidak boleh bersendirian memimpin negara begitu lama sekiranya mereka tidak mendatangkan formula perpaduan dengan nama Barisan Nasional (BN). Pembangkang sebelum tahun 1998 tidak pernah menjadi saingan nyata bila parti-parti yang mempunyai penyokong kuat tersendiri memilih bergerak berasingan. Lebih menyedihkan, pada ketika itu, dalam mengkritik budaya perkauman BN, corak pengundian kepada parti-parti pembangkang juga tidak menunjukkan perbezaan.

34. Kita juga mesti jujur bertanya kepada diri sendiri ‰ÛÒ apakah memang kita percaya dan mahu hanya satu kaum yang mendominasi negara ini dalam apa-apa bidang? Adakah kita yakin itu boleh menjadikan negara ini hebat dan dihormati?

35. Pada hari ini UMNO-BN cuba memanjangkan hayatnya dengan terus bercakap tentang kepentingan kaum-kaum yang diwakili oleh parti-parti berbeza. Mereka cuba memberi nyawa kepada parti-parti lain di dalam BN dengan memainkan isu Melayu dan Islam. Walaupun mempunyai banyak jawapan kepada persoalan yang cuba ditimbulkan oleh UMNO-BN, kita jangan lekas menari mengikut rentak mereka.

36. Kita tahu banyak masalah yang ada dan penyelesaiannya memerlukan kesabaran dan ketelitian. Namun, kita jangan takut untuk menyentuh persoalan-persoalan yang dianggap pantang-larang atau taboo dalam masyarakat, kerana itulah resam yang didepani oleh pemikir dan pemimpin besar yang dikenang sejarah.

37. Mungkin tidak banyak dalam masa terdekat, tetapi kita mesti terus cuba menghidupkan pelbagai wacana untuk meneroka dan bersedia menghadapi zaman akan datang yang lebih rumit. Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan Rukun Negara sebenarnya menyediakan asas yang cukup baik bagi kita menikmati kebebasan di negara ini.

Rakyat Malaysia mahukan keadilan

38. Meskipun ada usaha berterusan untuk menimbulkan prejudis kaum dan agama di negara ini, satu perkara tetap menyatukan manusia ‰ÛÒ keadilan. Tidak ada manusia yang waras boleh menerima kezaliman. Paling tidak, jika bukan kezaliman yang nyata, manusia tetap mahukan keadilan yang lebih baik untuk hidup mereka ‰ÛÒ baik dalam aspek politik, ekonomi dan sosial.

39. Kebebasan dan keadilan akan membuatkan semuanya lebih baik. Nilai-nilai ini merentasi faham politik, agama, ekonomi dan sebagainya. Ia juga dianggap nilai tertinggi dalam banyak faham agama dan budaya. Di dalam Al-Quran dinyatakan jelas tentang tuntutan al adl wal ihsan ‰ÛÒ berlaku adil dan berbuat kebajikan.

40. Manusia sebenarnya bebas sebelum adanya aturan undang-undang. Aturan undang-undang pula sebenarnya dibentuk bukan dengan tujuan utama untuk menghalang kebebasan manusia, sebaliknya memastikan hak-hak manusia terpelihara, bukan dikekang, justeru menghasilkan keadilan.

41. Perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi menetapkan bahawa kebebasan asasi adalah hak-hak manusia yang tidak boleh diganggu-gugat, dan kuasa sebenar bukanlah ada pada mana-mana pemimpin, sebaliknya apa juga kuasa yang ada pada mereka hanyalah apa yang dibenarkan oleh perlembagaan itu sendiri. Konsep pemisahan kuasa dalam sistem demokrasi adalah petunjuk jelas bahawa tidak ada mana-mana pemimpin wajar diberikan kuasa mutlak atau berlebihan.

42. Dalam menegakkan pemerintahan berasaskan hukum (rule of law) dan keamanan bersama, Nabi Muhammad s.a.w. bukan hanya berunding dengan ketua-ketua suku kaum bukan Islam, tetapi menjamin hak-hak mereka bahkan melarang agar mereka dizalimi, apatah lagi atas nama agama. Sebelum diangkat menjadi pemimpin, Nabi s.a.w. terlebih dahulu dikenali sebagai al-Amin, seorang yang boleh dipercayai, beramanah. Ketika sahabat marah setiap kali ada perbuatan orang bukan Muslim yang boleh dianggap menyakiti atau biadab kepada Nabi s.a.w., Bagindalah yang terlebih dahulu melarang, bahkan berbuat kebaikan kepada mereka yang membencinya tanpa benar-benar mengenalinya.

43. Nabi s.a.w. merupakan pembela masyarakat tertindas. Berkat didikan Baginda s.a.w., kelompok yang kaya dan miskin berganding bahu hidup bersama saling melengkapi.

44. Maka mari kita bertanya, sudahkah kita menyiapkan diri untuk menjadi orang yang boleh dipercayai, beramanah? Sudahkah kita memberikan rasa yakin kepada orang ramai akan kemampuan kita berlaku adil? Jika belum, maka kita mestilah menentukan keutamaan gerak kerja yang ada. Jangan mudah menghukum sesiapa yang belum bersedia untuk menerima kita.

45. Persiapkanlah diri kita kerana rakyat mendambakan keadilan yang tidak mereka perolehi daripada UMNO-BN. Mereka mahukan kita! Perubahan politik adalah kerana rakyat mahukan lebih keadilan dan pembelaan terhadap kezaliman yang mereka hadapi. Kita mesti menunjukkan cara yang berbeza kerana meniru cara UMNO-BN hanya akan membawa kita kepada kerja sia-sia ‰ÛÒ mengulang perkara yang sama sambil berharap mencapai sesuatu yang berbeza.

Pembangunan setara

46. Jurang pembangunan turut meningkatkan lagi kesenjangan taraf dan kualiti hidup antara bandar dan kampung, khususnya di Sabah dan Sarawak. Ia adalah sejenis ketidakadilan ekonomi yang boleh menjadi bom masa masalah negara di kemudian hari.

47. Pengumuman bahawa kadar miskin tegar di Malaysia kini sudah tinggal sekitar 0.2 peratus dan kemiskinan relatif hanya tinggal kurang 1.0 peratus mesti mendorong kita untuk bersikap lebih kritikal. Jika jumlah penduduk kini sekitar 32 juta orang, maka kadar 0.6 peratus ini kemiskinan ini berjumlah sekitar 320,000 orang. Sudah pasti lebih mudah untuk kita mengesan di mana mereka ini. Tidak ada alasan lagi untuk kita tidak ada data tentang mereka.

48. Jika ada pemimpin yang masih teraba-raba, saya boleh memudahkan dengan beberapa data yang ada.

i. Kadar kemiskinan di kalangan orang Asli masih tinggi, iaitu sekitar 34 peratus;

ii. Bumiputera Sabah, sekitar 20 peratus;

iii. Bumiputera Sarawak, sekitar 7 peratus;

iv. Paling ramai bilangan isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000 ialah negeri Kelantan, Pahang, Kedah, Perak, Sarawak, Sabah dan Perlis.

49. Bayangkan, setelah lebih 50 tahun merdeka, kajian menunjukkan sekitar 50 peratus isi rumah di luar bandar di Kelantan, Sarawak dan Sabah tidak memiliki akses paip air. Ironinya, Sarawak dan Sabah masih menjadi kubu kuat UMNO-BN. Dengan izin Tuhan, jika kita meningkatkan usaha secara lebih strategik ‰ÛÒ termasuk berunding dengan parti-parti tempatan yang ada ‰ÛÒ perubahan boleh dilakukan.

Sidang Kongres yang dihormati,

Islam agama rahmat

50. Baru-baru ini, untuk sekian kalinya, berlaku isu yang menggugat toleransi agama dan hubungan kaum di Malaysia.

51. Kita sering mendengar anak-anak muda Muslim bersemangat hendak membela Islam dan berjihad pada hari ini. Tetapi seringkali jihad yang dimaksudkan mereka terhad maknanya, seolah-olah hanya kekerasan sahaja. Walhal, kekerasan hanyalah pendirian khusus terutama ketika perang.

52. Saya ingin berkongsi kisah di sebuah bandar di Amerika, Elkader, yang dinamakan sempena nama seorang mujahid Muslim, Amir Abdul Qadir al-Jazairi. Beliau merupakan wira jihad Algeria yang menentang penaklukan Perancis. Meskipun tewas, sikapnya yang menggambarkan akhlak Islam di medan perang mengagumkan musuh-musuhnya.

53. Ketika dibebaskan dan tinggal di Damsyik, beliau mendapati berlaku perbalahan antara masyarakat Druze dan Kristian, lalu memilih untuk melindungi masyarakat Kristian. Tindakannya itu mendapat pengiktirafan Sultan Uthmaniyyah, Pope, pemerintan Perancis dan Presiden Abraham Lincoln. Lebih penting lagi, Imam Muhammad Syamil, ahli sufi dan mujahid yang menentang tentera Russia di Chechnya dan dipenjarakan di Moscow menulis surat kepada Amir Abdul Qadir mengatakan tindakannya selari dengan syariah.

54. Inilah gambaran sebenar Islam rahmatan lil al-amin ‰ÛÒ rahmat sekalian alam. Bukan menakut-nakutkan masyarakat bukan Islam, bukan gembira memecahbelahkan masyarakat Islam dengan pelbagai label.

55. Sudah tentu, dalam memperkatakan tentang kebesaran ajaran Islam ini, saya percaya nilai-nilai murni yang kita pelajari semasa kecil memadai untuk mendorong kita berusaha untuk hidup bersama secara aman. Saya percaya sebahagian sebab mengapa kekerasan berlaku ialah kerana ada Muslim yang menerima ‰Û÷mentaliti mangsa‰Ûª (victim mentality) yang cuba ditanam sesetengah pihak.

56. Memang, kita akui, lebih ramai orang Melayu dan Muslim yang berdepan tekanan hidup kerana kedudukan ekonomi yang sedikit terkebelakang. Namun, jangan kita lupa bahawa kaum-kaum lain juga berdepan tekanan hidup yang sama. Yang jahat bukanlah mereka yang berusaha mencari pekerjaan yang elok dan halal, tetapi mereka yang menindas, perasuah dan memperbodohkan rakyat. Sejarah menunjukkan penindas dan perasuah tidak akan segan-silu memainkan isu agama dan kaum untuk mengekalkan kuasa. Kita mesti yakin, rakyat Malaysia umumnya cintakan keamanan dan sentiasa boleh bersama-sama berunding untuk mencari penyelesaian munasabah untuk kebaikan bersama sekiranya ada sebarang masalah berlaku.

Sidang perwakilan sekalian,

Anak muda di barisan hadapan

57. Kita sebagai generasi muda mesti berada di barisan hadapan. Kita memerlukan tekad politik yang lebih kukuh untuk bergerak ke depan kerana kita yang bakal mewarisi segala kebaikan atau kebobrokan yang ditinggalkan oleh generasi lebih tua. Saya percaya tidak ada sesiapa pun mahu mewarisi kebobrokan.

58. Kitalah tenaga produktif negara. Ironinya, kita juga yang paling banyak menanggung beban yang ada sebagaimana yang telah saya sebut di awal ucapan tadi. Anak muda mesti diseru untuk menolak pemimpin perasuah, menyalahgunakan kuasa, tidak menghormati hak-hak warga, mengadu domba prejudis kaum dan agama dan membelakangi keadilan.

59. Kita telah melihat gandingan mahasiswa dan aktivis muda masyarakat cukup aktif dan berani menyuarakan pandangan mereka. Ini adalah satu petunjuk bahawa meskipun suara mereka cuba dibungkam sejak zaman berzaman, tetap akan ada yang bangkit melawan. Sejarah jelas telah menunjukkan bahawa memang perubahan besar sering dimulakan oleh kelompok kecil manusia.

60. Kita sebagai anak muda yang terlibat dalam gerakan kepartian mesti menghormati peranan mereka sebagai masyarakat madani di luar kerangka parti. Pada masa yang sama, kita juga mesti menegaskan kepada anak muda dan mahasiswa bahawa penting untuk kita mengusahakan proses perubahan secara demokratik melalui sistem pilihan raya. Kita tahu ada yang ralat dan tidak percaya kepada sistem pilihan raya yang terdedah kepada manipulasi pihak berkuasa. Namun, kita tidak wajar memilih jalan keganasan.

61. Kita mesti menerima fakta bahawa selepas Perang Dunia Kedua hingga Arab Spring, hanya 19 daripada 47 revolusi yang berlaku membolehkan demokrasi dicapai, selebihnya kembali kepada kediktatoran baru. Yang berjaya, akhirnya perlu kembali kepada pilihan raya. Ada juga diktator yang berjaya dijatuhkan melalui pilihan raya apabila kesedaran rakyat memuncak seperti dalam kes naiknya Aquino menggantikan Marcos.

62. Demokrasi yang lebih baik hanya terhasil jika kita memahami dan tegas menegakkan prinsip-prinsipnya. Oleh itu kita mesti mengenal pasti apa yang tidak kena dengan demokrasi di Malaysia pada hari ini dan apakah cara yang lebih baik mesti dilakukan. Tanpa perancangan, kita bakal menjadi kapal tanpa haluan, akhirnya kehabisan sumber di tengah lautan. Dengan tujuan yang jelas, kesatuan gerak kerja dan kenyataan yang selari akan lebih mudah dicapai.

Sidang perwakilan yang dihormati sekalian,

Perkembangan dunia yang menakutkan

63. Idealisme demokrasi bukan hanya mesti difahami dan ditegakkan, tetapi ia juga mesti dijaga dan dipupuk sehabis baik. Demokrasi bukanlah objek tetap tetapi cukup anjal, bergantung kepada majoriti yang mencoraknya.

64. Kita tahu Adolf Hitler naik melalui jalan demokrasi. Ramai mengaitkan kenaikan Hitler itu dengan kejayaan Donald Trump. Di United Kingdom, ketakutan dan kebencian mendorong rakyat memilih Brexit, dan di Perancis juga hal yang sama hampir berlaku.

65. Ramai melihat ini sebagai kebangkitan baru dunia yang semakin bosan dengan demokrasi yang tidak memberikan apa-apa (democracy that does not deliver), hanya meningkatkan kuasa kelompok elit dan meremehkan golongan terbanyak. Malangnya, sandaran mereka untuk melawan kelemahan ini ialah retorika-retorika perkauman, agama dan anti-kebebasan.

66. Tidak jauh daripada kita, meskipun memang ramai menjangkakan lebih awal bahawa Anies Baswedan mampu menggugat Ahok, atau nama sebenarnya Pak Basuki Tjahaja Purnama, malangnya kemenangan itu turut didorong oleh kempen yang sarat menggunakan retotika kaum dan agama. Ini ditambah lagi dengan hukuman mengejutkan yang dijatuhkan oleh mahkamah.

67. Sebenarnya, retorika-retorika inilah juga yang banyak diguna pakai oleh UMNO-BN sejak sekian lama. Jika kita terus membiarkannya menguasai wacana politik negara, maka lambat laun keganasan akan menjadi satu kebiasaan.

68. Pada zaman yang dibayangi kesenjangan ekonomi yang melebar, politik yang hambar tidak lagi meyakinkan anak muda. Ketika dunia tertumpu elemen agama yang membakar penolakan terhadap Ahok, ramai terlepas pandang dasar-dasar pembangunannya yang kelihatan meminggirkan golongan bawahan turut memainkan peranan besar di dalam keputusan pemilihan Gabenor Jakarta.

69. Dalam Referendum Brexit di United Kingdom, 64 peratus pengundi berusia 18-24 tahun yang keluar mengundi. Daripada jumlah ini, 70 peratus menolak Brexit. Namun, suara mereka tidak menang kerana 90 peratus pengundi lebih tua dari usia 65 tahun keluar mengundi dan hampir 70 peratus daripada mereka menyokong Brexit. Apa yang tidak disedari oleh generasi muda yang tidak keluar mengundi ialah keputusan politik terbesar itu mempunyai kesan langsung kepada sekurang-kurang satu generasi mereka.

70. Manakala, dalam Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat pula, hanya 37 peratus golongan ‰Û÷millenial‰Ûª (berusia antara 18-29 tahun) menyokong Trump berbanding 55 peratus mengundi Hillary Clinton, kurang 5 peratus berbanding undi yang ‰Û÷millenial‰Ûª yang diterima oleh Barack Obama pada tahun 2012. Tidak mustahil sekiranya Bernie Sanders yang diangkat menjadi calon presiden, Demokrat boleh menang kerana sebulan sebelum beliau menyatakan sokongan kepada Clinton, beliau sendiri menerima sokongan daripada dua juta ‰Û÷millenial‰Ûª berbanding Clinton hanya sebanyak 800,000 dan Trump hanya sebanyak 750,000. Akhirnya, kerana anak muda mengambil ‰Û÷sikap tidak apa‰Ûª dan tidak menyatakan sikap sebenar mereka di atas kertas undi, Trump menang.

71. Begitu juga, meskipun dunia menarik nafas lega dengan kemenangan calon Macron, yang baru berusia 39 tahun, ke atas calon ekstrim Marine Le Pen, Le Pen masih berjaya menarik 40 peratus undi kelompok umur 25-34 dan 43 peratus kelompok 35-49. Satu pertiga pengundi bawah 35 tahun juga tidak keluar mengundi kerana tidak dapat menerima agenda perkauman Le Pen dan tidak yakin dengan agenda ekonomi Macron.

72. Meskipun ada statistik yang menunjukkan jumlah besar anak muda masih belum mendaftar sebagai pemilih, kita berharap mereka akan segera berbuat demikian dan seterusnya turun mengundi semasa pilihan raya untuk membolehkan agenda baru yang lebih inklusif direalisasikan. Anak mudalah yang mesti menentukan masa depan yang bagaimana harus dibina Malaysia.

73. AMK turut menyokong kempen yang digerakkan anak muda, iaitu #Undi18, agar kelayakan mengundi diturunkan daripada 21 tahun kepada 18 tahun. Ini telah menjadi amalan banyak demokrasi-demokrasi maju. Malah di Indonesia umurnya kelayakan mengundi adalah 17 tahun! Umur majoriti mengikut perundangan Malaysia hari ini adalah 18 tahun di mana seseorang warganegara dianggap sebagai dewasa. Mereka boleh turut serta di dalam perjanjian, memandu dan berkahwin pada umur tersebut. Masanya sudah tiba agar Perlembagaan Persekutuan dipinda untuk membolehkan umur kelayakan mengundi selaras dengan umur majoriti yang ditakrifkan undang-undang negara, iaitu 18 tahun.

Sidang perwakilan yang dikasihi,

Menang berorientasikan keadilan

74. Kemenangan Marcon turut membuktikan retorika ekstrim tidak sentiasa menang. Sambil kita menangani politik kotor yang ada, akhirnya kita mesti sedar bahawa retorika-retorika ini didorong oleh masalah ekonomi. Maka, kita mesti menawarkan alternatif kemenangan berorientasikan keadilan. Semasa PRU-13 kita telah kemukakan agenda-agenda radikal termasuk menurunkan harga kereta dan menyediakan pendidikan tinggi percuma yang menangkap imaginasi rakyat.

75. Kita mesti memajukan wacana setanding bahawa punca sebenar kepada masalah-masalah ekonomi ini ialah dasar-dasar yang salah. Kita mesti tegas bahawa pemikiran berdasarkan perkauman tidak akan mampu menyelesaikan formula ekonomi.

76. Pada hari ini, kita bukan sahaja sudah mempunyai ramai orang kaya Bumiputera, tetapi jurang ekonomi sesama Bumiputera juga cukup besar. Jelas, dasar-dasar yang kononnya bertujuan membantu golongan Bumiputera juga memangsakan Bumiputera. Bumiputera yang kaya terus kaya, yang miskin tetap ketinggalan. Statistik menunjukkan 16% isi rumah Bumiputera menguasai 20% pendapatan tertinggi, manakala hampir 48% isi rumah Bumiputera lagi berkongsi 40% pendapatan terendah. Jurang ini turut digambarkan menerusi simpanan Amanah Saham Bumiputera (ASB). Pada tahun 2013, 71.4 peratus pemegang ASB terbawah mempunyai purata simpanan RM550 berbanding pemegang 0.2 peratus teratas, di mana simpanan mereka melebihi RM720,000.

77. Begitulah juga kepada masyarakat Cina dan India. Bila saban tahun ditunjukkan bahawa kebanyakan orang terkaya di Malaysia ialah kaum Cina, ia sekaligus juga bermaksud penompokan kekayaan di kalangan kelas elit di kalangan bangsa Cina juga serius. Ini tidak banyak bezanya dengan kaum India.

78. Ini dikukuhkan lagi dengan fakta simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merentas kaum, di mana simpanan 0.263 peratus ahli teratas melebihi simpanan kelompok 44 peratus terbawah.

79. Isu gaji dan pekerjaan isu yang sangat serius bagi anak muda. Sebelum ini, kegigihan kesatuan-kesatuan sekerja dan pembangkang memperjuangkan gaji minima akhirnya diterima sebagai dasar oleh Kerajaan Pusat. Tetapi, seiring dengan perkembangan dunia, isu gaji minima harus digantikan dengan living wage. Kita harus melihat bagaimana gaji-gaji pekerja bawahan dan pertengahan di perkhidmatan awam boleh dinaikkan, sementara mengiktiraf syarikat swasta yang ingin menaikkan gaji pekerja mereka dengan potongan cukai. Ini dapat meningkatkan kadar upah di dalam KDNK negara kita, yang selama ini tertumpu di dalam kadar keuntungan tinggi yang dibolot tauke-tauke besar.

80. Maka, penegasan kita ialah dasar membantu golongan lemah mesti merentas kaum kerana akhirnya jika lebih ramai orang Bumiputera yang lemah, bererti Bumiputera yang miskinlah yang lebih banyak menerima bantuan. Namun, yang penting ialah bantuan diterima oleh mereka yang layak.

81. Persekitaran perniagaan juga mesti diperbaiki kerana hanya dengan adanya pekerjaan dengan upah dan gaji setimpal, graduan berupaya mencapai taraf hidup lebih tinggi dan menyumbang kembali kepada pembangunan. Tanpa peluang pekerjaan yang setimpal, tindakan yang dikenakan oleh PTPTN hanya menambah tekanan kepada anak muda. Jangan sampai rakyat meminta senarai anak menteri yang menerima tanggungan biasiswa penuh pengajian di luar dan di dalam negara meskipun keputusan peperiksaan mereka tidak sehebat mana. Jangan sampai rakyat mendesak menteri menunjukkan bagaimana anak-anak mereka ditanggung untuk belajar di luar negara dengan pendapatan yang mereka ada.

82. Kita juga akan terus menegaskan penghapusan PTPTN, dan merangka alternatif pembiayaan pengajian tinggi yang bukan hanya berkisar pada soal pendidikan percuma dan pembiayaan sara hidup bagi pelajar golongan miskin dan pertengahan, tetapi turut mengambil kira biaya universiti yang kini dipotong begitu tinggi sambil belanjawan Jabatan Perdana Menteri (JPM) terus membesar.

83. Kita percaya bahawa pendidikan adalah the great equaliser. Justeru itu, tumpuan kepada pendidikan mesti diperbanyakkan ke luar bandar. Kita mesti menjadikan tanggungjawab moral bagi memastikan setiap sekolah mempunyai kemudahan asas yang cukup. Selain itu, pembangunan luar bandar juga mestilah seiring bagi membolehkan mahasiswa dan anak muda kekal menyumbang di tempat asal mereka, bahkan menarik pelabur dan pemaju luar membangunkannya.

Sidang Kongres yang dihormati,

Faktor Melayu

84. Ada yang berkata kepada saya UMNO-BN sukar dikalahkan sekiranya orang Melayu tidak berubah. Tambahan pula bila PAS tidak bersama Pakatan Harapan. Memang ia pertimbangan yang munasabah.

85. Sebenarnya, jika kembali kepada tahun 1999, semasa KEADILAN mula diasaskan, perkara ini pernah dibangkitkan. KEADILAN pada masa itu mahu menjadi parti pelbagai kaum yang ditunjangi orang Melayu. Hakikatnya UMNO dan PAS dilihat kuat kerana orang Melayu memberi sokongan kuat. Namun, jangan dilupa bahawa orang Melayu juga mahukan keadilan. Masalah sebenar orang Melayu ialah mereka tidak mendapat keadilan.

86. Kita mestilah bercakap isu-isu orang Melayu dalam orientasi keadilan yang menyeluruh. Kita tidak boleh berkata sesuatu itu adil atau tidak adil kerana kita mendapat lebih atau kurang. Lebih atau kurang ini mestilah kerana keadilan. Begitulah juga bila kita memperkatakan isu-isu kaum lain di Malaysia.

87. Pada masa yang sama, kita mesti sedar bahawa keadilan yang mahu diberikan bukan sahaja dalam kerangka ekonomi, tetapi lebih banyak bercampur dengan jiwa dan budaya orang Melayu itu sendiri. Rasa takut memang mudah ditanam, tetapi orang Melayu mesti diyakinkan bahawa cara untuk maju ialah dengan menjadi berani – berani bukan dalam konteks bergaduh, tetapi berani mencabar diri sendiri untuk maju.

88. Kita tidak mahu hanya berbangga dengan sejarah kegemilangan tamadun Melayu. Apa yang lebih penting ialah bagaimana sejarah ini dapat menghidupkan jiwa merdeka untuk orang Melayu sedar bahawa kehebatan mereka yang terdahulu bukanlah kerana rasa takut untuk bersaing secara sihat, tetapi kerana ilmu yang memberanikan mereka meneroka dan menemukan rahsia alam.

89. KEADILAN, sebagai sebuah parti berbilang kaum, mesti berani untuk mengemukakan satu tawaran baru yang khusus untuk orang Melayu dan Bumiputera, tanpa menjejaskan hak-hak orang bukan Bumiputera. Tawaran baru ini mestilah berorientasikan keadilan, dan cukup meyakinkan untuk membawa keluar orang Melayu daripada dilemanya yang nampak tidak berkesudahan di bawah UMNO-BN.

Wanita muda

90. Wanita juga merupakan satu segmen sokongan penting yang mesti kita dekati dengan bersungguh-sungguh.

91. Jarang disebut tentang keistimewaan AMK yang turut dianggotai oleh wanita muda.

92. Selama ini, KEADILAN ialah parti paling ke hadapan memartabatkan kedudukan wanita. Kita di hadapan dengan memilih Presiden wanita, Naib Presiden wanita serta memartabatkan kedudukan wanita di Dewan Undangan Negeri. Isu-isu wanita muda tidak seharusnya ditinggalkan kepada wanita semata-mata, tetapi dijadikan isu bersama generasi muda. Semua lelaki di sini mempunyai ibu, kakak, adik, isteri mahupun anak perempuan. Sedikit sebanyak masing-masing pasti tahu isu-isu wanita yang ada.

93. Isu diskriminasi dan keganasan terhadap wanita masih menular di dalam masyarakat. Bagi wanita Islam yang sudah berkahwin, isu nafkah yang diabaikan masih menjadi isu besar.

94. Saya berharap, wanita muda ini akan terus aktif dan anggota lelaki pula dapat menunjukkan contoh terbaik sebagai ketua keluarga, atau abang, adik dan pembantu kepada golongan wanita muda ini.

95. Namun, isu wanita bukan hanya mengenai masalah mereka, tetapi juga bagaimana menyerlahkan sumber daya yang dimiliki mereka. Peluang pekerjaan dan kemudahan penjagaan anak masih menjadi cabaran besar kepada golongan wanita, walhal merekalah yang mendominasi tempat di pengajian tinggi dan mencatat banyak keputusan cemerlang dalam akademik. Pada masa yang sama, wanitalah yang paling gigih menunjukkan minat dan usaha dalam bidang keusahawanan, termasuk dari rumah.

96. Jangan lupa bahawa dakwah Nabi s.a.w. pada mulanya dibantu oleh kekayaan Saidatina Khadijah r.anha. Namun, saya mesti ingatkan, ini bukanlah alasan untuk lelaki tidak mencari nafkah dan hanya berpolitik sepanjang masa konon atas nama perjuangan. Walaupun klise, saya suka menyebut ‘jika kita inginkan isteri sehebat Khadijah, contohilah sikap Nabi s.a.w. itu sendiri’.

Sidang perwakilan yang dihormati,

Membina gandingan kemenangan

97. Semasa PRU-13, Pakatan Rakyat memperoleh 51 peratus undi popular, namun belum cukup untuk memenangi majoriti kerusi Parlimen. Situasi ini tambah mencabar dengan usaha persempadanan semula yang meneruskan lagi amalan gerrymandering dan malapportionment di dalam sempadan pilihan raya.

98. Justeru, kita harus membina gandingan kemenangan yang lebih luas. Kita harus berusaha mendapat lebih undi Bumiputera, terutamanya kawasan-kawasan FELDA, kem-kem tentera serta pengundi Sabah dan Sarawak.

99. Kekuatan BN di Sarawak misalnya hanya kerana pemerintah di sana memainkan sentimen yang menjarakkan diri mereka dengan Najib dan Semenanjung. Kita mesti lebih yakin menyatakan bahawa KEADILAN dan Pakatan Harapan yang lebih mendokong semangat Perjanjian Malaysia 1963 sebagaimana tercatat di dalam Perlembagaan Parti kita serta Perisytiharan Kuching. Sarawak dan Sabah masih jauh ketinggalan kerana sokongan pimpinan BN di negeri-negeri tersebut terhadap UMNO.

Kepimpinan berjiwa besar

100. Saya yakin kita boleh melakukan ini dengan kepimpinan yang berjiwa besar. Kepimpinan ini lebih daripada soal memenangi jawatan atau pun kedudukan. Kepimpinan adalah tentang mengambil sikap dan juga terus mempertahankan yang benar. Kepimpinan juga tidak dapat mengelak daripada memajukan dan membolehkan pengikut mencapai yang lebih baik.

101. Sudah tiba masanya untuk kepimpinan kita mengambil pilihan sukar tetapi baik dan benar untuk memastikan masa depan yang lebih baik dalam jangka masa panjang berbanding tujuan dan tempoh singkat untuk memenangi pilihan raya. Jika Abraham Lincoln bertegas dengan menyatakan “apa guna saya menjadi Presiden jika kehilangan negara” (baca: apa gunanya saya menang pilihan raya untuk kali kedua jika negara saya berpecah), maka kita mesti berani menegaskan “apa guna kita menjadi wakil rakyat jika kita tidak mahu mengemukakan apa-apa perubahan bermakna untuk negara ini.”

102. Yakinlah, jika kita berjaya melepasi cabaran ini, kita boleh mencapai yang lebih banyak dan lebih baik pada masa akan datang. Kita akan terus diingati sepanjang sejarah kerana berani menegakkan keadilan dengan cara yang lebih berani demi kebaikan generasi selepas kita. Dengan nilai itu jugalah kita akan dihakimi dalam seluruh gerak kerja kita sebagai sebuah pentadbiran baru.

103. Sebagaimana peringatan Anwar yang saya sebutkan lebih awal tadi: Yakinlah, rakyat Malaysia tidak bodoh. Mereka mahukan perubahan dan pergeseran parti-parti pembangkang malah sesama pimpinan di dalam parti tidak membantu mereka meyakini bahawa perubahan boleh berlaku, dan sekiranya berlaku, menjadi lebih baik.

104. Setiap naluri manusia tahu akan kebenaran dan keadilan. Naluri inilah yang mesti kita sentuh, mesti kita capai. Mereka akan bersama kita yang mahu mencapai apa yang lebih baik, bukan menikus kerana mengelak risiko. InsyaAllah, kita akan berjaya. Dan, dengan kejayaan dalam PRU-14 nanti, kita dapat membebaskan Anwar Ibrahim!

Adat berjuang tidak mudah,
Jatuh, bangun terus melawan;
Dari Perlis hingga ke Sabah,
Kita kibarkan panji KEADILAN.

Sekian ucapan saya. Selamat berkongres.