Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tingkatkan gaji dan kurangkan beban pekerja

Bersempena Hari Pekerja yang disambut pada 1 Mei ini, Angkatan Muda Keadilan ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pekerja yang menjadi pemangkin kepada kemajuan Malaysia.

Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menyaran pihak kerajaan pusat untuk mempertingkatkan lagi usaha menjamin kesejahteraan pekerja dengan lebih komprehensif.

Ini termasuklah dengan mengalakkan kenaikan kadar gaji pekerja melalui pemotongan cukai korporat, agar pekerja boleh diberikan gaji yang setimpal dengan kos kehidupan yang kian meningkat. Jika akhirnya kerajaan BN memperkenalkan gaji minima selepas desakan sekian lama Kesatuan Sekerja dan parti-parti pembangkang, sudah tiba masanya wujud insentif untuk ‘living wage’ yang lebih baik. Nisbah keuntungan yang dibolot majikan berbanding KDNK negara masih tinggi, sedangkan nisbah upah pekerja masih rendah berbanding negara-negara maju.

AMK juga mengambil maklum serta menyokong usaha untuk memperkenalkan skim insurans pekerja. Namun begitu, perlu diingatkan bahawa sebarang kaedah yang digunapakai untuk skim itu haruslah tidak membebankan pekerja dan dijalankan dengan telus agar tidak berlakunya penyalahgunaan wang rakyat seperti yang terlalu biasa untuk kerajaan sedia ada.

Dengan tekanan kos kehidupan, keadaan ekonomi yang tidak stabil a kadar gaji yang masih tiada peningkatan setelah sekian lama, AMK ingin mengingatkan sekali lagi janji Pakatan Harapan bahawa sekiranya PH berjaya mengambil alih tampuk pimpinan negara, GST akan diubah pada kadar sifar dan bukan kadar enam peratus yang jelas membebankan rakyat ketika ini.

Warga pekerja merupakan nadi pembangunan negara, dan setiap pekerja sepatutnya lebih dihargai di negara ini. Sekali lagi, terima kasih di atas segala pengorbanan anda dan selamat menyambut Hari Pekerja 2017.