Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hentikan Serangan dan Pendakwaan Terhadap Pimpinan Pakatan

Pada Julai 2012, Perdana Menteri Najib Razak telah mengumumkan untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 selari dengan pelan transformasinya.

Namun, sehingga kini setelah lebih dua tahun, hasrat tersebut dilihat sekadar janji kosong semata-mata. Tambah mengecewakan lagi, semakin ramai pimpinan Pakatan yang disiasat di bawah akta ini.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, antara pimpinan yang disiasat atau didakwa atas Akta Hasutan atau undang-undang lain termasuklah Ahli Parlimen Pandan; Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Shah Alam; Khalid Samad, Ahli Parlimen Padang Serai dan peguam Anwar Ibrahim; N. Surendran, ADUN Seri Delima; RSN Rayer, Ahli Parlimen Seputeh; Teresa Kok dan bekas Menteri Besar Perak; Nizar Jamaluddin.

Apa yang lebih teruk adalah apabila akta ini seolah-olah hanya digunapakai dikalangan ahli pimpinan Pakatan sahaja. Banyak pimpinan BN, ISMA dan Perkasa yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang nyata bersifat jenayah tetapi tiada apa-apa tindakan. Misalnya, saya pernah membuat laporan polis terhadap kenyataan pemimpin Perkasa; Ruslan Kassim ingin memancung empat Ahli Parlimen PAS Selangor kira-kira dua bulan lepas namun tiada tindakan susulan selepas kenyataan saya diambil.

Kalau benar Najib menepati janji, saya mendesak supaya beliau segera memansuhkan Akta Hasutan 1948 ini seperti yang telah beliau katakan. Hentikan pendakwaan dan serangan terhadap pimpinan Pakatan serta-merta. Dengan penghapusan Akta Hasutan 1948 ini, tiada lagi rakyat yang akan ditindas hanya kerana kelantangan mereka menyuarakan pendapat mahupun mengkritik kerajaan.