Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Keprihatinan Veteran ATM Wajar Diberi Perhatian

Baru-baru ini seorang ahli veteran Angkatan Tentera Malaysia, Brig Jen (B) Mohd Arshad Raji telah menzahirkan kekecewaan beliau berkenaan sebuah perhimpunan yang dirancang oleh pihak Persatuan Veteran Angkatan Tentera (PVATM) untuk diadakan pada bulan Julai ini.

AMK turut berkongsi sentimen tersebut kerana ATM sepatutnya bebas daripada sebarang pengaruh mana-mana parti politik dan tidak seharusnya diperalatkan untuk memenuhi agenda kolot sesetengah pihak.

Menurut sumber yang ada berkenaan program tersebut, beberapa pemimpin BN akan turut menghadiri perhimpunan di dalam bulan Julai itu untuk menyampaikan sesuatu yang belum dikenalpasti.

Apakah sebarang “sumbangan” oleh pihak Menteri perlu diumumkan melalui sebuah perhimpunan besar-besaran?

Ini tidak lain tidak bukan kerana kerajaan mahu menggunakan peluang itu untuk meraih sokongan menjelang pilihanraya umum yang bakal diadakan, maka ia juga jelas menunjukkan mereka mempunyai niat untuk mempolitikkan golongan veteran ATM sedangkan kebajikan veteran terabai selama ini.

Brig Jen (B) Mohd Arshad juga berpendapat bahawa beberapa kebelakangan ini kerajaan semakin asyik mendapatkan pelaburan besar negara luar yang mungkin menjejaskan kedaulatan negara ini.

Kebimbangan beliau ini perlu diambil berat kerana sebagai seorang veteran tentera yang telah lama berkhidmat mempertahankan kedaulatan negara, sudut pandang beliau amatlah relevan.

Ada benar juga pendapat beliau kerana selama ini negara kita mengambil pendirian berkecuali, namun begitu prinsip itu mungkin lebih mudah dilentur sekiranya kita terlalu bergantung harap kepada negara asing untuk menyelesaikan krisis ekonomi negara.

Jika kerajaan benar-benar mengambil berat tentang rakyat, terutamanya di dalam kes ini, pihak veteran, maka dengarlah keluhan setiap seorang daripada mereka dan hentilah menggunakan golongan ini untuk kepentingan politik.