Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Najib cakap ‘kosong’ bela veteran tentera

Saya mengambil maklum kenyataan Perdana Menteri Najib Razak bahawa kerajaan tidak akan melupakan jasa dan pengorbanan pesara tentera.

Beliau juga mengatakan kerajaan telah membelanjakan kira-kira RM3.28 bilion untuk kebajikan pesara tentera dalam pelbagai aspek.

Namun saya ingin bertanya, mengapa pada tahun 2016 terdapat masalah kelewatan pembayaran caruman kepada pesara sehingga berbulan lamanya? Apakah masalah sebenar yang dihadapi?

Tetapi bagi saya, tidak kiralah di mana masalah sama ada di peringkat Urusan Gaji Angkatan Tentera (UGAT) atau Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) , pembayaran caruman kepada pesara perlu dilakukan mengikut jadual ditetapkan lebih-lebih lagi semua juga maklum Pengerusi LTAT ini dibayar gaji yang lumayan setiap bulan untuk menjaga kebajikan veteran tentera. Najib dan Menteri Pertahanan Hishamuddin Hussein Onn sebagai keluarga bangsawan mungkin tak memahami jerih perih veteran tentera.

Sudah menjadi tanggungjawab Menteri Pertahanan sepatutnya untuk menyelesaikan sebarang masalah pentadbiran di antara LTAT dan UGAT yang melambatkan pembayaran.

Selain itu, isu veteran tentera juga harus dikaji dengan penuh teliti oleh pihak berwajib kerana masih ramai lagi di antara mereka yang tampil mengadu mengenai masalah dihadapi.

Masalah yang berpanjangan akan meresahkan bukan sahaja pesara tentera tetapi juga anggota yang sedang berkhidmat dan orang awam.

Anggota tentera yang sedang berkhidmat akan melihat dan mendengar kemelut ini dan perkara ini hanya membuatkan mereka berfikir bahawa akan menerima nasib yang sama setelah besara. Apabila ini berlaku, sudah tentu moral dan semangat juang anggota tentera menjadi luntur.

Dalam pada masa sama, saya juga ingin meminta supaya kerajaan untuk memperkenalkan lebih banyak program latihan bagi membantu kebajikan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) supaya hari tua mereka tidak sia-sia dan melarat selepas pelbagai pengorbanan dan perjuangan mereka lakukan kepada negara ini.

Meskipun di luar ruang lingkup senarai tanggungjawab Kerajaan Negeri, Kerajaan Pakatan Harapan Selangor telah memberi sumbangan RM1 juta kepada veteran ATM untuk belanjawan 2017, selain membolehkan veteran meminjam skim mikrokredit Hijrah serta program kemahiran untuk veteran tentera.

Jelas sekali, Pakatan Harapan mengutamakan veteran sedangkan Kerajaan Persekutuan mengabaikannya.