Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMK akan turun menyokong Hari Kemarahan 2 Oktober atas isu pencerobohan Masjid Al-aqsa

Angkatan Muda KEADILAN mengecam sekeras-kerasnya tekanan rejim Zionis Israel yang berterusan menceroboh Masjid Al-Aqsa dan memberi tekanan kepada umat Islam Palestin yang hendak menjalankan ibadah.

Tentera Israel tetap tidak menghiraukan kecaman masyarakat antarabangsa terhadap tindakan mereka yang menyeksa masyarakat Islam dan Kristian di Palestin dan hari demi hari kerajaan Zionis dengan sengaja memburukkan lagi keadaan.

Kini, dengan pencerobohan kiblat pertama umat Islam, mereka jelas hendak memperkasakan lagi penguasaan Zionis di tanah suci itu dan mencabar kesabaran umat Islam seluruh dunia.

Dengan itu AMK menyarankan rakyat Malaysia untuk menyokong pengisytiharan ‘Hari Kemarahan’ pada 2 Oktober (Jumaat) oleh lebih 30 gagasan NGO, dan bersama-sama turun ke perhimpunan di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat selepas solat Jumaat bagi menyuarakan bantahan ke atas perlakuan dan tindakan rejim Zionis Israel.

Dunia Barat, khususnya Amerika, perlu berlaku jujur tentang pencerobohan dan kezaliman di Palestin dan tidak tunduk kepada lobi Israel lagi.

AMK juga mendesak kerajaan Malaysia dan Perdana Menteri Najib Razak untuk mengetengahkan isu ini di peringkat Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan menggesa pertubuhan-pertubuhan antarabangsa ini untuk memberi tekanan kepada Israel agar mereka menghentikan kekejaman kepada rakyat Palestin.