Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pelancaran Program Stem Sel Usaha Inovasi Pendidikan Selangor

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad, telah melancarkan program Pendidikan STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Matematik) Selangor ketika merasmikan bengkel STEM SEL di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah pada hari ini.

Bengkel STEM tersebut, yang diadakan buat pertama kalinya pada tahun ini, merupakan anjuran International Islamic Academy for Life Sciences and Biotechnology (IAB), UNISEL dengan sokongan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Di dalam ucaptama beliau, Nik Nazmi telah menyatakan bahawa pendekatan Kerajaan Negeri dalam memberdayakan Pendidikan STEM ini adalah kerana Pendidikan STEM melibatkan pendekatan interdisiplin bersepadu yang membolehkan pelajar mengaitkan penggunaan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik dengan aplikasi dunia sebenar.

“Kerajaan Negeri Selangor berazam agar STEM SEL akan menjadi model untuk pendidikan, inovasi penyelidikan dan keusahawanan STEM di Malaysia. Dengan bantuan UNISEL, kita percaya bahawa proses inovasi pendidikan dengan menggerakkan pendidikan STEM di rantau ini boleh dipercepatkan supaya selari dengan tuntutan kerja baru bagi abad ke-21,

“Dengan falsafah Inovasi STEM yang menyatukan pendidikan, penyelidikan dan keusahawanan, serta menyediakan rangkaian di antara universiti, industri dan masyarakat luar bandar, dasar ini diketengahkan dengan fahaman bahawa bukan sahaja semua orang mempunyai hak untuk pendidikan, tetapi semua orang pasti boleh mendapat manfaat daripada STEM SELANGOR.”

Bengkel STEM 2015 yang dihadiri oleh lebih daripada 180 orang pelajar dan guru daripada empat buah sekolah di Selangor itu dijalankan dengan hasrat untuk meningkatkan kualiti pendidikan dan memastikan murid dilengkapi kemahiran yang diperlukan untuk menghadapi cabaran dunia yang sedang berubah dengan pengaplikasian Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik.

Di dalam bengkel ini, para pelajar menjalani beberapa aktiviti. Aktiviti ini terbahagi kepada dua bidang iaitu Bidang Sains Hayat & Bidang Kejuruteraan. Pada sebelah pagi, para pelajar akan didedahkan dengan beberapa teknik yang seringkali digunakan di dalam bidang penyelidikan Sains Hayat. Aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh para pelajar di setiap makmal tersebut adalah seperti Microbe Streaking, Gram-Staining, Penghasilan Biofuel, ekstrakan DNA, penghasilan aiskrim dan aktiviti yang melibatkan kejuruteraan sivil, elektrik dan mekanikal.