Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Majlis Agihan Bantuan Pendidikan Selangor Daerah Sabak Bernam

Daerah Sabak Bernam merupakan daerah ke-5 untuk menerima agihan bantuan sekolah Kerajaan Negeri Selangor hari ini di dalam satu majlis penyerahan cek yang disempurnakan oleh Nik Nazmi Nik Ahmad, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor.

Di dalam ucaptama beliau , Nik Nazmi menerangkan objektif Kerajaan Negeri Selangor memberi bantuan penambahbaikan infra iaitu bertujuan untuk menumpukan kepada bantuan menyeluruh yang dapat dinikmati oleh setiap pelajar dan guru.

Khusus untuk daerah Sabak Bernam jumlah peruntukan yang diagihkan adalah sebanyak RM384,000 kepada 27 buah sekolah yang terdiri daripada Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil.

Bertujuan menyediakan infra dan keadaan sekeliling yang kondusif untuk pembelajaran, bantuan tersebut diagihkan berdasarkan keperluan sekolah dengan mengambil kira jumlah pelajar dan keadaan terkini sekolah berdasarkan borang permohonan yang dilengkapkan oleh setiap sekolah.

Hadiah Pengajian IPT turut diberi agihan di majlis tersebut. Hadiah tersebut merupakan skim Kerajaan Negeri Selangor bagi pelajar lepasan SPM yang berjaya ditempatkan di institut pengajian tinggi.