Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mansuhkan GST Lagi Baik Dari Jualan Sentuhan Rakyat

Calon Parlimen Setiawangsa Barisan Nasional Zulhasnan Rafique baru ini memberi kenyataan bahawa beliau berusaha mengurangkan impak GST melalui Jualan Sentuhan Rakyat.

Jelaslah di sini bahawa Zulhasnan dan BN mengakui bahawa GST merupakan satu beban kepada rakyat.

Namun begitu penyelesaian yang dicadangkan begitu dangkal dan tidak langsung menyelesaikan masalah peningkatan kos barangan akibat pelaksanaan GST.

Mungkin Zulhasnan tak faham cabaran yang dilalui rakyat Malaysia selepas menjadi duta di Amerika Syarikat.

Jualan Sentuhan Rakyat bukan penyelesaiannya – sama ada untuk pengguna, pekerja mahupun peniaga kecil.

Pakatan Harapan berjanji untuk menghapuskan GST dalam 100 hari pertama kami memerintah kerana kami sedar bahawa rakyat Malaysia, terutamanya golongan berpendapatan rendah, belum mampu membayar cukai GST. Malah rakyat berpendapatan sederhana juga terasa impak GST.

Barisan Nasional gagal dalam pelaksanaan GST. Ahmad Maslan pernah menjanjikan harga barang akan turun. Jika betul turun, tak perlu buat Jualan Sentuhan Rakyat.

Malah, projek ECRL yang dibina syarikat China dan berharga RM60 bilion diberi pelepasan GST untuk mengawal kos pembinaannya. Syarikat gergasi dapat pelepasan GST, rakyat biasa macam kita kena bayar setiap hari.

Hasil GST digunakan untuk membayar hutang-hutang yang dikumpul Barisan Nasional akibat salah tadbir pentadbiran Najib Razak ketika mana sekolah, universiti, klinik dan hospital kerajaan menjadi mangsa.

Jadikan PRU14 ini referendum tentang GST. Jika mahukan GST kekal, undi Zulhasnan dan Barisan Nasional. Jika mahu GST dimansuhkan, undi Pakatan Harapan.