Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perutusan Hari Kemerdekaan Ke-59

Kemerdekaan bukan hanya bererti kebebasan daripada penjajah, tetapi ia membawa makna yang lebih besar. Kemerdekaan merupakan simbol pengorbanan, penyatuan, perjuangan dan perubahan.

Sedang kita menyambut hari yang gemilang ini, kita tidak harus lupa menghargai di samping mencontohi semangat perjuangan bapa-bapa kemerdekaan Malaysia. Penat lelah serta kepayahan yang mereka hadapi untuk membebaskan tanahair daripada genggaman penjajah adalah berasaskan kesatuan matlamat.

Semangat ini jugalah yang seharusnya kita amati ketika negara berhadapan kecelaruan sama ada daripada sudut politik atau ekonomi pada hari ini.

Setelah 59 tahun merdeka, rakyat Malaysia kini sepatutnya sudah cukup matang untuk merancang kemajuan bersama tidak kira bangsa, agama mahupun latarbelakang.

Saya percaya setiap rakyat Malaysia mahukan negara yang aman, adil dan maju, serta kekal berdaulat dan bermaruah, jadi kita mestilah pikul tanggungjawab sebagai rakyat untuk memelihara negara ini dan memastikan generasi akan datang juga boleh menikmati erti kemerdekaan yang sama.

Akhir kata, izinkan saya mengucapkan selamat menyambut ulang tahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-59 kepada semua warga Malaysia. Saya berdoa agar negara kita kekal aman damai dan sejahtera.