Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DPP Hentikan Rayuan Kes Black505

Saya telah dimaklumkan oleh peguam saya bahawa Timbalan Pendakwa Raya (DPP) telah memutuskan untuk menghentikan rayuan di Mahkamah Persekutuan untuk meningkatkan denda RM1,500 yang dikenakan terhadap saya di bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012 kerana perhimpunan ‘Black 505’ pada tahun 2013.

Mahkamah Rayuan sebelum ini telah menolak rayuan kerajaan pada bulan Januari 2018 seterusnya membolehkan saya bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

Saya bersyukur kerana DPP bersetuju untuk berbuat demikian kerana saya percaya bahawa masa yang dihabiskan untuk mendakwa saya kerana perhimpunan aman dapat digunakan dengan lebih baik di tempat lain.

Lebih-lebih lagi Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur juga memberi saya RM230,000 sebagai ganti rugi terhadap Peguam Negara dan kerajaan pada masa itu. Saya telah didakwa berkali-kali selepas dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan yang dianggotai oleh Datuk Mohamad Ariff Md. Yusof (kini Speaker Dewan Rakyat), Datuk Mah Weng Kwai dan Datuk Dr. Hamid Sultan Abu Backer yang mengisytiharkan Seksyen 9(5) PAA tidak selaras dengan Perlembagaan.

Saya menganggap perkara ini ditutup dan saya berharap kerajaan akan bekerjasama dengan Parlimen, dan juga masyarakat sivil untuk memikirkan bagaimana kebebasan perhimpunan boleh terus dilaksanakan dengan aman dan sah oleh semua rakyat Malaysia.

NIK NAZMI NIK AHMAD
KETUA PEMUDA HARAPAN
AHLI MAJLIS PIMPINAN PUSAT KEADILAN
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA