Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Notis Tuntutan Dari Yayasan Wilayah Persekutuan Berkaitan Isu Taman Tiara Titiwangsa

Saya menerima Notis Tuntutan dari Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) bertarikh 4 Disember 2020 melalui firma guaman mereka, Shahul Hamidi & Haziq.

Notis berkenaan berkaitan dengan sidang media yang diadakan di Parlimen pada 18 November 2020, sebagai respons kepada Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang bertajuk “Penjualan Tanah Milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP)” .

Di antara tuntutan yang diberikan kepada saya adalah YWP meminta RM10 juta sebagai ganti rugi bagi kenyataan saya mengenai perkara di atas.

Dalam halaman 19-20 Laporan PAC menyimpulkan bahawa Menteri Wilayah Persekutuan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur terdedah kepada konflik kepentingan dalam isu ini. Hal ini kerana kedudukan mereka sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, mereka berdua turut memegang jawatan Pengerusi dan Pemegang Amanah YWP.

PAC mencadangkan agar struktur YWP diteliti dan entiti itu disusun semula sebagai badan berkanun agar ia dapat dipertanggungjawabkan kepada kerajaan.

Laporan PAC berdasarkan prosiding yang diadakan pada tahun 2019, ketika YB Dato ’Dr Noraini Ahmad (Parit Sulong) menjadi Pengerusi PAC. Beliau sekarang adalah Menteri Pengajian Tinggi dan Ketua Wanita UMNO.

YWP mempunyai projek yang sedang dijalankan di kawasan saya di Taman Tiara Titiwangsa. Saya telah bekerjasama dalam perkara ini dengan Persatuan Penduduk Taman Tiara Titiwangsa sebelum pilihan raya 2018, yang terus berlanjutan semasa era Pakatan Harapan sehingga ke hari ini.

Penduduk telah menentang projek tersebut.

Sebagai rekod, penduduk telah mengambil tindakan perundangan ke atas DBKL dan menang di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

YWP juga telah mengeluarkan notis kepada empat Ahli Parlimen lain, YB Wong Kah Who (Pengerusi PAC semasa dan Ahli Parlimen Ipoh Timur), YB Tan Kok Wai (Cheras), YB Hannah Yeoh (Segambut), YB Lim Lip Eng (Kepong) selain saya saya untuk kenyataan akhbar kami ketika mengulas kesimpulan dan cadangan yang dibuat dalam Laporan PAC tersebut.

Pada 26 Disember 2020, peguam kami, Syahredzan Johan telah menjawab kepada peguam YWP.

Mengapakah YWP tidak mengambil sebarang tindakan terhadap anggota PAC yang lain termasuk Noraini Ahmad yang merupakan rakan Menteri dan pimpinan UMNO seperti Menteri Wilayah Persekutuan dan Pengerusi YWP Tan Sri Annuar Musa?

Saya tidak akan gentar dengan tindakan mereka dan akan terus menjalankan tugas saya sebagai wakil rakyat dan akan terus memperjuangkan kawasan saya.

NIK NAZMI NIK AHMAD
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA