Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMK mengecam kenaikan harga petrol

Kenaikan harga petrol hari ini merupakan tamparan yang hebat untuk rakyat Malaysia yang kini berterusan menanggung bebanan kenaikan harga barang.

Sememangnya harga petrol negara bergantung kepada harga pasaran dunia, namun begitu implementasi polisi untuk mengapungkan harga petrol tersebut tidak mengambil kira keadaan ekonomi masyarakat Malaysia yang semakin merosot dengan polisi gaji minima yang gagal dan juga pelaksanaan cukai GST yang membebankan.

Walaupun dijanjikan bahawa harga barang akan turun selepas GST, namun jelas sekali perkara ini tidak benar. Sekarang ditambah pula dengan kenaikan harga minyak yang kemungkinan tidak akan berkesudahan, sampai bila rakyat terpaksa menanggung beban?

Kenaikan ini terutamanya memberi kesan kepada golongan berpendapatan rendah dan juga anak-anak muda.

Bukan sahaja terdapat cabaran yang hebat bagi generasi muda mencari pekerjaan, malah tahap gaji yang rendah, tanggungan hutang PTPTN dan kos kehidupan yang semakin meningkat memang cukup membebankan.

Sebagai negara pengeluar minyak, Malaysia sepatutnya memulangkan hasil bumi itu kepada rakyatnya pada harga yang berpatutan. Namun begitu, Kerajaan Barisan Nasional terus boros berbelanja dan menekan rakyat sendiri, untuk menampung bebanan hutang, termasuk 1MDB akibat tadbir urus kerajaan yang lemah dan korup.