Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Khairy, pemikiran progresif mana?

Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin mendakwa bahawa kemenangan barunya di dalam pemilihan parti membuktikan pemikiran progresif telah Berjaya mengatasi kuasa konservatif di dalam parti tersebut.

Ketika Zahid Hamidi memainkan sentimen kaum ketika berbicara mengenai jenayah dan gangsterisme, dan menyokong dasar tembak untuk membunuh bagi polis, mengapa Khairy tidak mengkritik Zahid?

Apabila calon Naib Presiden UMNO dan pengganti Khairy sebagai Pengerusi PUNB Ali Rustam membuat kenyataan perkauman terhadap masyarakat Cina, di manakah Khairy?

Percubaan Khairy untuk memaparkan imej yang lebih terbuka dan sederhana hanya timbul selepas pilihan raya umum 2008. Namun ramai rakyat Malaysia masih ingat zamannya sebelum itu ketika beliau merupakan Naib Ketua Pemuda UMNO dan memainkan peranan penting dalam pentadbiran bapa mertuanya Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau terlibat di dalam skandal ECM Libra, dan bukan sekadar mempertahankan nada perkauman UMNO ketika itu, tetapi terbabit di dalam insiden menghunus keris Pemuda UMNO.

Jelas sekali, kemenangan Khairy tidak melambangkan kemenangan pemikiran progresif dalam UMNO.