Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perhimpunan Turun 31 Disember 2013 Wajar Diraikan

Perhimpunan Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) yang akan dianjurkan pada 31 Disember 2013 sewajarnya diraikan sesuai dengan semangat demokrasi. Kita sewajarnya mengucapkan tahniah kepada golongan anak-anak muda ini kerana mempunyai kepedulian sosial dan keberanian menyatakan pendirian.

Malangnya seperti banyak lagi perhimpunan-perhimpunan sebelum ini, Kerajaan UMNO-BN mengambil sikap menghalang hak untuk berhimpun yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Lebih malang lagi, UMNO-BN menerusi institusi-institusi kerajaan dan media menabur fitnah dengan dakwaan bahawa akan berlaku keganasan untuk menggulingkan kerajaan dalam himpunan ini.

Skrip ini adalah skrip sama yang digunakan sebelum ini untuk perhimpunan Bersih dan sebagainya. Namun tuduhan seperti kononnya ada molotov cocktail dan parang habis begitu sahaja selepas Bersih. New Straits Times pula terpaksa meminta maaf atas dakwaan akhbar tersebut bahawa beberapa NGO digunakan untuk menggulingkan kerajaan. Skrip baru kononnya ada e-mel di antara Abdul Rahim Ghouse dan Rafizi Ramli mengenai bom di tapak perhimpunan.

Jelas sekali ini adalah cubaan mengalihkan perhatian daripada tuntutan Turun yang antara lain mendesak agar Kerajaan memerangi rasuah, menyusun semula subsidi korporat, menangguhkan pelaksanaan cukai GST, mendedahkan perjanjian konsesi tol dan menghapuskan monopoli gula.

Cukuplah UMNO-BN memperbodohkan rakyat.

Justeru saya akan turun untuk perhimpunan Turun dan saya turut menyeru anak-anak muda yang cintakan keadilan dan keamanan untuk bersama-sama pada 31 Disember ini. Kita buktikan kita tidak akan tunduk kepada provokasi atau terpengaruh dengan propaganda murahan dan akan berhimpun secara aman untuk menyatakan pendirian kita.