Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Khairy Harus Letak Jawatan Jika Gagal Bendung Kenaikan Kos Kehidupan

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 lalu, antara manifesto BN di bawah tajuk Pembangunan Infrastruktur Bertaraf Dunia dan Transformasi Luar Bandar ialah “kadar bayaran tol akan diturunkan secara berperingkat.”

Janji itu dilihat untuk menghadapi alternatif yang ditawarkan Pakatan iaitu untuk menghapuskan tol bermula dengan lebuh raya yang sudah mendapat pulangan modal. Ternyata BN tidak berani memberi komitmen tersebut kerana mereka lebih berminat menjaga kepentingan kroni di dalam syarikat-syarikat konsesi berbanding kebajikan rakyat.

Namun penurunan itu pun gagal direalisasikan. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Wahid Omar mengesahkan bahawa kenaikan harga tol kini tidak dapat dielakkan pada 2014 atas alasan perjanjian konsesi. Namun, sebagaimana dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Pandan dan Pengarah Strategi KEADILAN, kerajaan sama menerusi pelbagai syarikat berkaitan kerajaan dan agensi pelaburan amanah yang dikuasi kerajaan mempunyai kepentingan besar di dalam ketiga-tiga syarikat utama konsesi tol di Malaysia. Kesemua syarikat-syarikat ini mengaut keuntungan besar akibat perjanjian konsesi berat sebelah selama ini.

Sahlah bahawa rakyat akan dibebani dengan satu lagi kenaikan kos kehidupan, menjadikan 2014 sebagai Tahun Naik Harga Barang.

Lebih mendukacitakan lagi, Wahid menyatakan kepada rakyat yang tidak berpuas hati dengan kenaikan ini untuk menggunakan jalan alternatif.

Kenyataan beliau telah mengundang kritikan banyak pihak termasuk daripada Pemuda UMNO sendiri. Ketua Pemuda UMNO sendiri, Khairy Jamaluddin, duduk di dalam Kabinet dan membangkitkan bahawa beliau akan membawa isu ini ke mesyuarat Kabinet minggu ini.

Tetapi kita tidak mahu Khairy dan Pemuda UMNO bermain wayang semata-mata berkokok di luar seperti isu penyenaraian hitam ke dalam CCRIS peminjam-peminjam PTPTN dan menyerang TNB dalam isu kenaikan tarif elektrik sebelum ini, tetapi gagal menghentikan satu demi satu kenaikan kos kehidupan ini.

Sekiranya Kabinet yang dianggotai Khairy gagal membendung kenaikan kos kehidupan termasuk isu kenaikan tol ini, saya mencabar Khairy untuk meletak jawatan sebagai Menteri Belia dan Sukan. Lebih baik sahaja beliau memainkan peranan sebagai Ahli Parlimen biasa yang bebas menyuarakan kritikan di luar.