Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perutusan Sempena Perayaan Krismas

Saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Krismas kepada semua penganut Kristian di Malaysia.

Sambutan Krismas di seluruh negara adalah petunjuk penting bahawa penerimaan kemajmukan di negara ini masih kekal utuh.

Kita semua mesti meraikan dan mempertahankan ini daripada suara-suara ekstrimis.

Sebenarnya, seluruh rakyat Malaysia – terlepas apa juga kepercayaan dan kaum – tidaklah begitu asing dengan amalan memberi semasa Krismas serta sama-sama berkumpul meraikannya.

Bagaimanapun, kita tidak harus melupakan bahawa Krismas pada tahun ini juga, bagi ramai orang di seluruh dunia, adalah waktu sukar dan penuh penderitaan. Malangnya ini terpaksa dilalui oleh ramai penganut Kristian dan lain-lain penduduk di Timur Tengah – khususnya di Iraq dan Syria – berikutan konflik kelompok di sana. Begitu juga penderitaan rakyat Palestin Muslim dan Kristian bawah rejim Zionis Israel.

Kita berharap masyarakat antarabangsa tidak melupakan mereka terutama di waktu yang sangat diperlukan pada ketika ini dan perayaan Krismas serta Tahun Baru akan membawa keamanan berpanjangan di rantau itu yang merupakan kawasan kelahiran kepercayaan-kepercayaan besar warisan Nabi Ibrahim.

Sepanjang lebih seribu tahun di bawah pemerintahan Islam, penduduk Kristian berkembang dengan masyarakat Muslim dan Yahudi di rantau itu sebagai Ahli Kitab.

Selain itu, di negara kita, ramai rakyat Malaysia kini diuji dengan bencana banjir dan cuaca tidak menentu.

Sekali lagi, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Krismas dan Selamat Tahun Baru.