Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Khairy mesti menyatakan pendirian

Ketika negara dilanda begitu banyak isu beberapa minggu ini; termasuklah rombakan kabinet dan pemecatan Timbalan Perdana Menteri, serbuan di pejabat SPRM dan penahanan beberapa penyiasat kes 1MDB serta penangkapan rakyat Malaysia yang hanya menunaikan hak asasi mereka, Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin masih terus mendiamkan diri.

Saya rasa begitu pelik bagaimana Khairy tidak sedikit pun bersuara sedangkan negara sedang melalui satu kemelut politik yang besar.

Najib dan barisan kabinet yang baru telahpun menyatakan niat mereka untuk memperketatkan lagi undang-undang yang akan mengganggu hak asasi rakyat disebabkan 1MDB. Kita juga sedang menyaksikan dengan jelas pemusnahan lanjut institusi-insitusi yang menyemak dan mengimbangi kuasa kerajaan.

Oleh itu saya menggesa Khairy Jamaluddin untuk menyatakan pendiriannya, sama ada beliau berdiri bersama Najib dalam hal 1MDB ataupun beliau bersama rakyat Malaysia yang lain termasuk anggota UMNO sendiri yang mempersoalkan skandal berbilion ringgit ini.