Justice

Change

Hope

LATEST BLOG

CHANGES WE NEED

“The rakyat wants a change that will restore their faith in the country, and justice for all Malaysians. We all want a place in the sun. We bring a message of unity, not division. We bring the politics of hope, not fear.”

WE NEED YOU

JOIN THE FORCE

Join the most successful national multiracial party in Malaysia’s history that focuses on the position of the youth and women. If everyone who read this joins our movement, there’s nothing we can’t accomplish together.

LET’S CHANGE TOGETHER BY

SUPPORTING US

We need every donation, big or small that you can give.

WE NEED YOU

JOIN THE FORCE

They have the money, machinery and media. But we have the people. If everyone who read this joins our movement, there’s nothing we can’t accomplish together.

LET’S CHANGE TOGETHER BY

SUPPORTING US

We don’t have Arab billionaires or rob the taxpayers’ money.
We need every donation, big or small that you can give.

SIGN UP FOR THE

NEWSLETTER

Get latest update of Nik Nazmi.

Facebook

Nik Nazmi
Nik Nazmi12 minutes ago
JAWAPAN PERTANYAAN BUKAN LISAN ISU TABUNG PENYELENGGARAAN 1 WILAYAH

Soalan:

Nik Nazmi Nik Ahmad [ Setiawangsa ] minta Menteri Wilayah menyatakan sama ada Tabung Penyelenggaraan 1 Wilayah dahulu dikekalkan bagi memastikan keceriaan bandar raya terutamanya bangunan-bangunan perumahan kos rendah dan sederhana yang sering berhadapan masalah penyelenggaraan.

Jawapan:

Tuan Yang di-Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, Kementerian Wilayah Persekutuan berpandangan program Tabung Penyelenggaraan 1 Wilayah (TP1W) adalah merupakan satu program yang dapat memberi manfaat dari aspek keselesaan, keselamatan dan kesejahteraan penduduk berstrata di Kawasan perumahan kos rendah dan sederhana.

Bagaimanapun di dalam melaksanakn program TP1W ini, pelaksanaannya adalah menggunakan peruntukan yang disalurkan oleh pihak kerajaan iaitu sebelum ini melalui Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Kementerian Wilayah Persekutuan dan agensi di bawahnya bersedia untuk meneruskan program ini secara menyeluruh sekiranya peruntukan diperolehi daripada pihak Kerajaan Persekutuan.
Nik Nazmi
Nik Nazmi56 minutes ago
Larangan merokok di IPTA, IPTS. Setuju atau tidak?

Larangan merokok yang dikuatkuasakan di semua premis makanan bermula 1 Januari lalu mendapat reaksi positif dari rakyat.

Kini, pihak Kementerian Kesihatan dikatakan turut sedang menimbang kemungkinan menguatkuasa larangan berkenaan di IPTA, IPTS dan kedai-kedai dobi serta hotel.

Bagi saya, ini satu langkah yang baik demi kepentingan dan kesihatan rakyat di negara ini. Adakah anda bersetuju atau tidak? Nyatakan pendapat anda di bawah.
Nik Nazmi
Nik Nazmi15 hours ago
Episod ke 2 #niknazmilive bincang isu berkaitan pengangkutan awam dan zaman gemilang alternatif rock.

Sila tinggalkan soalan atau komen anda untuk mendapat respon Nik Nazmi
Nik Nazmi
Nik Nazmi18 hours ago
Selamat Menyambut Thaipusam

Sebagai sebuah negara berbilang kaum dan agama, Malaysia sememangnya sangat bertuah kerana rakyat dapat mengamalkan kepercayaan masing-masing dalam suasana aman dan harmoni.

Sempena sambutan Thaipusam saya menyeru semua untuk menghayati semangat perpaduan dalam kepelbagaian yang menjadi asas kepada kestabilan dan keharmonian di negara kita.

Selamat Menyambut Perayaan Thaipusam untuk semua yang beragama Hindu.
Nik Nazmi
Nik Nazmi21 hours ago
KERAJAAN TIDAK ABAIKAN GOLONGAN OKU

Kerajaan di bawah pemerintahan Pakatan Harapan komited dalam memastikan penyertaan penuh dan berkesan serta inklusiviti Orang Kurang Upaya (OKU) ke dalam masyarakat.

Ia selaras dengan prinsip-prinsip yang diperuntukkan di bawah Konvensyen Hak Asasi OKU (CRPD).

Kerajaan di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan melaksanakan 2 kajian yang memberi tumpuan kepada peluang pekerjaan golongan OKU dan sistem sokongan bagi penjaga OKU sebagai program utama kementerian mengenai OKU tahun ini.
Nik Nazmi
Nik Nazmi1 day ago
JAWAPAN PERTANYAAN BUKAN LISAN ISU KEMATIAN PEGAWAI KASTAM ALLAHYARHAM ANISA ALI

Soalan:

Nik Nazmi Nik Ahmad [ Setiawangsa ] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan:

(a) Megenai penjelasan kelewatan dalam siasatan kematian pegawai kastam, Anisah Ali dirempuh tonto pada 2016 di Pasir Mas, Kelantan; dan

(b) Adakah Kementerian bercadang supaya Ops Wawasan diterajui Pasukan Gerakan Am bagi mengekang aktiviti penyeludupan.

Jawapan:

Tuan Yang di-Pertua,

Bagi menjawab soalan (a) PDRM masih menjalankan siasatan berkaitan kes kematian Anisa Bt Ali berkait Pasir Mas/004927/2016 bertarikh 7 Oktober 2016 di bawah Seksyen 304(A) Kanun Keseksaan. Laporan polis berkenaan merujuk kepada insiden kereta yang dinaiki oleh mangsa bersama pegawai kastam yang lain telah dihimpit dan dilanggar oleh kenderaan saspek dipercayai tonto di Kampong Banggol Chicha, Pasir Mas, Kelantan sehingga terbabas dan melanggar pokok sehingga menyebabkan kematian kepada mangsa.

Hasil siasatan, pihak polis telah membuat tangkapan terhadap lima saspek dan telah dibebaskan dengan jamin kerana tiada bukti kukuh untuk mengaitkan penglibatan mereka dalam kes ini. Sehingga kini tiada petunjuk baru yang diperolehi oleh pihak polis untuk membantu kes berkenaan.

Bagi menjawab soalan (b) Ops Wawasan pada ketika ini dilaksanakan secara Bersama oleh Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di bawah strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) oleh kerajaan terdahulu. Kementerian mengambil maklum cadangan ini dan akan mengkaji semula penugasan di sempadan negara bersama-sama Majlis Keselamatan Negara dengan mengambil kira penubuhan Agensi Kawalan Sempadan Negara (AKSEM) yang ditubuhkan khusus untuk menyelaras agensi-agensi yang bertanggungjawab mengawal sempadan negara. Walaubagaimanapun, Kajian ini mungkin akan memakan masa kerana perlu melihat semua aspek yang berkaitan.

Twitter

32 minutes ago
We concluded changing political parties ain't cool, but I convinced @n_izzah changing football clubs is 😄😄😄

And she should really swap Radiohead for Nirvana / Pearl Jam.

#ynwa #coyg #radiohead #nirvana #pearljam #generasireformasi https://t.co/djodxqswPw
niknazmi photo
18 hours ago
Tulisan baik! https://t.co/bfxTr0CBuL
niknazmi photo
KEIP @InternKeadilan
"Agama Bukan Sekadar Lambang" (Written by of our Interns, Farida Hanim)

Islam Bukan Sekadar Lambang

Saya berasa terpanggil untuk berbicara soal sikap kebanyakan penganut agama Islam yang amat sempit dalam menterjemahkan agama. Bercakap dari sudut pandang seorang anak muda https://t.co/OCcAqFpapW
19 hours ago
. @hannahyeoh and I had the privilege of being hosted by @Mr_speaker_uk at Westminster in 2010 as young backbenchers from DUN Selangor. Great motivation for us when we became DUN Speaker and Deputy Speaker 3 years later https://t.co/nvPPcBiQhq niknazmi photo
24 hours ago
Soalan Parlimen: Saya minta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengenai penjelasan kelewatan dalam siasatan kematian pegawai kastam, Anisah Ali dirempuh tonto pada 2016 di Pasir Mas, Kelantan

Baca jawapan penuh di:

https://t.co/MriGGEqPRg
1 day ago
Azam peribadi, nak guna pengangkutan awam lebih banyak untuk diri sendiri https://t.co/xGA8mdxPjS
1 day ago
Harap pihak berkuasa fokus lihat masalah pokok isu2 teknikal MRT & monorel semalam. Azam tahun baru: nak tingkatkan penggunaan pengangkutan awam

@anthonyloke @MyRapidKL

Instagram