Justice

Change

Hope

LATEST BLOG

CHANGES WE NEED

“The rakyat wants a change that will restore their faith in the country, and justice for all Malaysians. We all want a place in the sun. We bring a message of unity, not division. We bring the politics of hope, not fear.”

WE NEED YOU

JOIN THE FORCE

Join the most successful national multiracial party in Malaysia’s history that focuses on the position of the youth and women. If everyone who read this joins our movement, there’s nothing we can’t accomplish together.

LET’S CHANGE TOGETHER BY

SUPPORTING US

We need every donation, big or small that you can give.

WE NEED YOU

JOIN THE FORCE

They have the money, machinery and media. But we have the people. If everyone who read this joins our movement, there’s nothing we can’t accomplish together.

LET’S CHANGE TOGETHER BY

SUPPORTING US

We don’t have Arab billionaires or rob the taxpayers’ money.
We need every donation, big or small that you can give.

SIGN UP FOR THE

NEWSLETTER

Get latest update of Nik Nazmi.

Facebook

Nik Nazmi
Nik Nazmi15 hours ago
Kementerian Sumber Manusia menerusi Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) akan membantu kakitangan syarikat Utusan Melayu (M) Berhad yang berdaftar dengan PERKESO untuk mendapatkan peluang pekerjaan.

Tawaran itu disampaikan oleh Timbalan Menteri, Datuk Mahfuz Omar. Sebagai kerajaan yang prihatin terhadap nasib golongan wartawan nasib mereka sentiasa dibela. Sebelum ini kerajaan pernah membantu sebahagian daripada kakitangan Utusan mendapatkan pekerjaan namun di sektor yang berbeza.

Bagi mereka yang mencarum di bawah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) pelbagai faedah akan dituntut sekiranya mereka kehilangan pekerjaan. Malah bermula 1 Disember 2018, pekerja yang hilang pekerjaan dan cukup mencarum minimum 11 bulan layak menuntut faedah penuh SIP seperti Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA) dan Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB).

Adalah diharapkan agar usaha yang dilakukan ini sedikit sebanyak dapat membantu membela nasib kakitangan Utusan.

Apa pandangan anda? Sila nyatakan di bawah.
Nik Nazmi
Nik Nazmi2 days ago
Masih terdapat banyak salah laku yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan menggunakan jenama produk untuk mengaut keuntungan perniagaan. Masalah ini menjadi sulit sekiranya anda tidak mendaftarkan produk yang dihasilkan untuk dipatenkan.

Paten merupakan hak ekslusif yang diberikan terhadap suatu rekacipta sama ada suatu produk atau pun proses untuk menghasilkan cara baru bagi membuat sesuatu. Bagi produk anda yang semakin berkembang dan mendapat permintaan, anda perlu mendaftarkan penghasilan produk untuk dipatenkan.

Paten yang didaftarkan akan dilindungi maksima sehingga 20 tahun. Ini bermakna anda sebagai pemunya paten mempunyai hak untuk menggunakan rekacipta yang dipatenkan atau memberi lesen kepada orang lain bagi mengunakan rekacipta tersebut atau menjual hak tersebut kepada orang lain.

Justeru pendaftaran paten melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dapat memastikan rekacipta yang anda hasilkan dapat diselamatkan. Tuntutan saman mahkamah juga boleh dikenakan terhadap mereka yang menyalahgunakan paten anda.

MyIPO merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang bertanggungjawab membangun dan menguruskan sistem harta intelek di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut boleh ikuti pautan di bawah:
http://www.myipo.gov.my/ms/start/
Nik Nazmi
Nik Nazmi3 days ago
[Siaran Langsung] Sidang Media DS Biro Politik KEADILAN
Nik Nazmi
Nik Nazmi
Nik Nazmi4 days ago
Berita gembira buat anak muda. Kerajaan akan menaikkan elaun bagi mereka yang menjalani latihan praktikal di kementerian, agensi atau jabatan kerajaan dari RM300 kepada RM900. Pelaksanaannya akan bermula pada 1 September tahun ini.

Perkara ini telah disahkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman setelah diputuskan oleh jawatankuasa kabinet anak muda. Bermakna, elaun bagi pelatih praktikal akan dinaikkan daripada RM1.60 sejam kepada RM5 sejam.

Kadar elaun yang diberikan adalah munasabah dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk kos pengangkutan dan kos sara hidup. Dalam masa yang sama, skim pembayaran kepada pelatih akan dinilai berdasarkan beberapa kriteria yang akan ditetapkan dan akan dilaksanakan bagi kemudahan pelatih.

Justeru itu, diharapkan agar ia menjadi sebagai satu standard permulaan ke arah latihan praktikal berbayar di Malaysia merentasi sektor awam dan swasta.

Apa pandangan anda? Sila nyatakan di bawah.
Nik Nazmi
Nik Nazmi4 days ago
[Siaran Langsung] Sidang Media Pelancaran Kuih Bulan Reformasi sempena Pesta Tanglung
Nik Nazmi
Nik Nazmi
Nik Nazmi4 days ago
Usaha dan upaya tambahan diperlukan dalam menangani masalah pengangguran dan peluang pekerjaan, bukan sahaja kepada Bumiputra Melayu, tetapi juga kepada yang lain.

Jika ini tidak ditangani dengan baik, maka masalah kesenjangan itu akan terus melebar dan lebih parah.
Nik Nazmi
Anwar Ibrahim
Usaha dan upaya tambahan diperlukan dalam menangani masalah pengangguran dan peluang pekerjaan, bukan sahaja kepada Bumiputra Melayu, tetapi juga kepada yang lain. Jika ini tidak ditangani dengan baik, maka masalah kesenjangan itu akan terus melebar dan lebih parah.

Twitter

4 days ago
Video: Indian Nobel laureatte, Amartya Sen talks about Jammu and Kashmir detentions

https://t.co/7BouimTUSW
5 days ago
1. Thread: @Khairykj's position on vernacular school mirrors what I wrote in my book, 'Moving Forward: Malays for the 21st Century' (2009) regarding the issue of Malaysian school streams
5 days ago
Video: #n2my Episod 14 Kembara Merdeka Jalur Gemilang #rentakn2my

https://t.co/W1MN6OsUtF
6 days ago
Congrats Malaysia U18 rugby boys for winning Asian 7s
1 week ago
1. Thread: I congratulate the government on its recent decision to raise the allowances of interns in its Ministries, Agencies and Departments from RM300 to RM900 a month.

This is a step in the right direction, and I support @SyedSaddiq ’s efforts in this issue

Instagram