Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Menteri Mesti Berusaha Lebih Keras Jadikan Sekolah Tempat Selamat

Malaysia dikejutkan dengan dakwaan beberapa pelajar perempuan yang menyatakan sekolah mereka mengamalkan ‘pemeriksaan haid’ di sekolah-sekolah tertentu. Ia merupakan perbuatan invasif dan merupakan salah satu bentuk gangguan seksual yang tidak sepatutnya berlaku di sekolah. Ia sama seperti jenaka rogol yang sedang hangat diperkatakan di media sosial.

Insiden ini tidak dapat diterima: sekolah mesti menjadi tempat selamat bagi para pelajar. Tidak ada kompromi atau pengecualian untuk isu ini.

Amat mengecewakan apabila Menteri Kanan dan Menteri Pendidikan Radzi Jidin tidak mengambil tindakan yang lebih proaktif dalam hal ini, melebihi sekadar janji untuk menyiasat perkara ini.

Komentar terbarunya tidak memperlihatkan beliau serius dalam menangani isu ini. Beliau berkata;

“… kita menyiasat hingga sekarang, kita memeriksa satu per satu, kita telah meminta semua bahagian dan jawapan kepada isu ini adalah tidak isu gangguan seksual seperti yang diperkatakan.”

Menteri itu kekal dengan pendekatannya yang bersikap tidak percaya kepada isu ini, walaupun portal berita Malaysiakini pada 4 Mei 2021 telah menghantantar 15 nama sekolah “pemeriksaan berkala haid” didakwa telah berlaku.

Pelbagai pertanyaan awam di negara-negara Barat dapat dijawab melalui kaedah penyelidikan secara objektif walaupun sesetengahnya ada tuduhan penyalahgunaan sejarah.

Menteri wajib lebih proaktif dalam menangani pertanyaan yang telah dikemukakan kepadanya.

Pada masa yang sama, ini adalah masa yang sesuai untuk mendidik rakyat Malaysia untuk meningkatkan standard menjaga dan melindungi kanak-kanak di bawah umur.

Anak muda di Malaysia menghadapi pelbagai krisis: pendidikan terganggu kerana pandemik Covid-19, pasaran pekerjaan yang suram dan potensi pelucutan hak berpunca daripada kegagalan kerajaan terhadap pembaharuan perlembagaan Undi18.

Kegagalan melindungi sekolah dengan secukupnya adalah bukti bahawa kerajaan sekarang ini mengabaikan golongan muda.

NIK NAZMI NIK AHMAD
JURUCAKAP PARLIMEN KEADILAN BAGI PENDIDIKAN
AHLI JAWATANKUASA PILIHAN KHAS PARLIMEN BAGI PENDIDIKAN
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA