Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boleh Kerjasama Tapi Mesti Stabil

Terdapat banyak spekulasi, lebih-lebih lagi selepas insiden Menteri Besar Perak kehilangan sokongan majoriti ADUN Perak, menimbulkan Pakatan Harapan dapat menjalin kerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional.

Apa sahaja yang berlaku di Perak akan membawa kesan di peringkat Persekutuan.

Situasi seperti ini selalunya akan membawa kepada perkara yang lebih besar dan menggemparkan arena politik Malaysia.

Sebagai Ahli Parlimen KEADILAN, saya yakin bahawa PH adalah platform terbaik untuk kita mencapai Malaysia yang progresif dan adil.

Segala penjajaran politik yang baru mesti mengutamakan kepentingan rakyat – kita tidak boleh berkompromi dalam isu ini.

Namun, kita harus akui bahawa penjajaran semula politik bukanlah perkara baru di Malaysia.

Selepas tragedi 13 Mei 1969, Majlis Perundingan Negara (MAPEN) ditubuhkan oleh Tun Abdul Razak, sebahagiannya untuk memulihkan sosio-politik dan keadaan ekonomi rakyat Malaysia.

Kecuali DAP, semua parti pembangkang utama yang lain turut serta dalam MAPEN – PAS, Parti Progresif Rakyat dan Gerakan. DAP memprotes penahanan Setiausaha Agungnya, Lim Kit Siang.

Proses ini membawa kepada penciptaan Rukunegara dan sokongan Dasar Ekonomi Baru untuk menangani kemiskinan dan identiti ekonomi berasaskan kaum.

Tidak lama selepas itu, PAS, PPP, Parti Perikatan Sabah, dan dua parti Sarawak SUPP dan PBB bergabung dengan ahli asal Parti Perikatan untuk membentuk Barisan Nasional. Gabungan ini menguasai politik Malaysia sehingga kekalahannya pada Mei 2018.

KEADILAN dan DAP bekerjasama dengan PAS beberapa kali pada masa lalu, termasuk melalui Pakatan Rakyat. Kerjasama ini membuahkan realiti pada 2008 apabila majoriti dua pertiga BN hilang buat kali pertama di Parlimen dan DAP dan KEADILAN buat pertama kali menjadi sebahagian daripada Kerajaan Negeri di Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor.

Kami mengetepikan tahun-tahun persengketaan dan kecurigaan untuk bekerjasama dengan Dr Mahathir Mohamad, yang membolehkan BERSATU menjadi ahli komponen PH pada 2017.

Pada tahun 2018, seperti semua orang tahu, PH mengalahkan BN — kali pertama pertukaran kuasa berlaku di peringkat Persekutuan di Malaysia.

Walaupun PH melakukan yang terbaik untuk memperkenalkan agenda perubahan, kami harus mengakui kami ada melakukan kesilapan. Kami gagal memberi tumpuan kepada isu periuk nasi yang penting bagi kebanyakan rakyat Malaysia.

Cara kami menangani isu-isu berkaitan bangsa, agama dan bahasa Kebangsaan masih perlu diperbaiki – ini bukan sahaja memberi modal kepada musuh politik kami, tetapi turut memburukkan keadaan berbanding menyembuhkan luka di negara kita.

Cuma, dalam kehidupan, pengalaman adalah guru terbaik, dan kita perlu belajar daripada kesilapan lepas.

Bermula dari awal Reformasi pada tahun 1998, kerangka politik yang wujud pasca 1969 menjadi semakin lemah, sehingga dilanda “gelombang” Pilihan Raya Umum 2008, dan 2018.

Jelas, model lama BN sudah tidak relevan. Ketika kejatuhan PH dan juga ketidakstabilan dalam PN yang berterusan, Malaysia tidak menemui penjajaran politik yang dapat dilaksanakan untuk mencerminkan realiti semasa.

Setiap ahli parti mahu partinya berjalan dengan baik — tetapi peluang mana-mana entiti menguasai Malaysia seperti yang dilakukan oleh UMNO dan BN pada zaman kegemilangan mereka sudah berakhir.

Kita berada dalam era politik gabungan. Pada masa yang sama, demokrasi – terutama demokrasi yang masih ‘muda’ seperti di Malaysia – secara semula jadi tidak kemas dan rencam.

Kepastian koalisi parti politik sebelum pilihan raya memberi jalan kepada kedudukan yang lebih pragmatik seperti yang dialami oleh banyak negara Eropah.

Namun, kita harus memahami rakyat Malaysia keletihan dan terdesak untuk kehidupan kembali biasa – di semua bidang. Mereka telah dikecewakan berkali-kali.

Oleh itu, seperti yang saya tegaskan sejak awal lagi – penyesuaian semula politik harus dilakukan untuk kebaikan rakyat.

Tiada seorang pun yang boleh melupakan hal itu, terutama mengingat pergolakan sosio-ekonomi yang ditimbulkan oleh pandemik Covid-19, terutama pada masyarakat yang paling rentan.

Oleh itu, apa-apa kerjasama baru atau apa pun yang boleh disebut PH yang harus dilaksanakan mestilah kerjasama yang membawa kestabilan, pemulihan dan pertumbuhan bagi negara kita.

Perkara-perkara berikut sangat penting dalam fikiran saya.

Pertama, ia mesti berterusan sehingga penggal Parlimen ini selesai yang dijangka berakhir pada tahun 2023. Ini akan memberikan kestabilan yang dirindui oleh rakyat Malaysia.

Ketika Parti Konservatif dan Demokrat Liberal membentuk kerajaan gabungan pasca-pilihan raya di UK pada tahun 2010, kerajaan meluluskan Fixed-term Parliament Act (Akta Parlimen Jangka Tetap) yang membenarkan pilihan raya awal hanya dapat dilakukan jika dua pertiga anggota Parlimen memilih untuk melakukannya.

Kerajaan sekarang boleh dikatakan gagal memberikan kestabilan yang diinginkan oleh rakyat.

Namun, penggantinya mesti memberikan peningkatan kehidupan rakyat, untuk mempersiapkan masa hadapan yang mencabar.

Kedua, mesti ada wawasan yang sama. Walaupun kita mempunyai perbezaan, kita mesti menginginkan perkara yang sama – kekurangan ini jelas kelihatan pada PH ketika kami menjadi kerajaan dari 2018-2020.

Sekurang-kurangnya, PH bertanggungjawab terhadap manifesto pilihan raya. PN gagal melakukannya dan itu mendedahkan kelemahan mereka.

Mengharapkan PM Muhyiddin Yassin yang digambarkan sebagai ‘Abah’ mungkin berfungsi pada tahap tertentu dalam pilihan raya negeri Sabah, tetapi ia sukar untuk dijual dalam jangka masa yang panjang.

Harus ada hasrat dan tenaga bersama untuk reformasi menyeluruh, baik dari segi politik dan ekonomi.

Keruntuhan kerajaan PN akan bermaksud perubahan nasib politik dan perundangan. Ini adalah pengajaran untuk melaksanakan semua undang-undang secara adil dan mengakhiri budaya menang-kalah yang kita warisi dari hegemoni BN, digantikan dengan budaya menang-menang.

Begitu juga, kita mesti mengakhiri pemecatan besar-besaran GLC pada era PH, dan lebih teruk lagi tindakan mempolitikkan GLC di bawah era PN.

Kebolehan, amanah dan ketelusan penting. Ketika PH berkuasa, ia juga fokus pada penyusunan semula ekonomi Malaysia secara radikal, mencari bidang pertumbuhan baharu dan memperkasakan potensi rakyat kita.

Sekiranya kita mahu menyelamatkan negara kita, ekonomi pasca wabak Malaysia tidak hanya harus berdaya saing tetapi juga adil. Majoriti besar golongan yang paling terpinggir dari segi ekonomi masih lagi masyarakat Melayu dan Bumiputera.

Gesaan untuk mewujudkan MAPEN baru harus difikirkan – ini telah lama diabaikan.

Saya tidak rasa ada rakyat Malaysia yang akan membantah perkara ini – apa pun ideologi politiknya.

Akhirnya, mandat yang diberikan oleh rakyat Malaysia dalam Pilihan Raya Umum 2018 mesti dihormati.

Penyelarasan tidak semestinya untuk mendapatkan kuasa semata-mata. Sebaliknya, ia mesti menjadi hasil penilaian yang bijak tentang apa yang akhirnya baik untuk negara.

Kita tidak dapat mengabaikan kenyataan bahawa semua rakyat Malaysia, walaupun nampaknya keletihan dengan politik, pada dasarnya mengharapkan kedaulatan undang-undang, penghormatan terhadap muafakat Perlembagaan dan masyarakat yang adil dan saksama.

Tidak ada individu yang harus dikecualikan dari proses undang-undang dalam usaha untuk menyulam semula penjajaran politik baharu.

Pembaharuan institusi awam negara kita, untuk memastikan mereka tidak hanya berfungsi tetapi juga bebas dan bertanggungjawab, mesti dimulakan semula dan diteruskan tanpa halangan.

Semua kabilah politik yang bersedia dengan tegas untuk melakukan perkara-perkara ini harus berbincang dan berusaha mencari jalan dan kaedah untuk memastikan masa hadapan yang lebih baik bagi semua rakyat.

Sebagai rakyat Malaysia, kita mencintai negara kita dan menginginkan yang terbaik untuknya.

Adalah wajar dan tidak dapat dielakkan bahawa kita mungkin berada di pelbagai sudut spektrum politik.

Tetapi dalam menghadapi pelbagai krisis, kita harus bersatu dalam gabungan yang luas, berfikiran ke hadapan dan menyederhanakan suara-suara di pinggir untuk membolehkan Malaysia pulih dan maju.

NIK NAZMI NIK AHMAD adalah Ketua Setiausaha Pengelola KEADILAN dan Ahli Parlimen Setiawangsa.