Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pertumbuhan ekonomi Malaysia tidak dirasai rakyat

Baru-baru ini ada laporan yang menyatakan bahawa ekonomi Malaysia dijangkakan akan berkembang lebih lima peratus pada tahun ini.

Ini berita baik yang dialu-alukan kerana kita jarang hasilkan berita baik kebelakangan ini.

Tetapi kami perlu juga bertanya sama ada hasil daripada perkembangan ini dapat dirasai oleh rakyat?

Ternyata beberapa tahun ini rakyat semakin rasa tertekan.

GST bukan sahaja membebankan kita, tetapi pada masa yang sama keberlangsungan perniagaan-perniagaan kecil juga terkesan.

Pelaksanaan GST serta penarikan balik subsidi memberi kesan kepada kenaikan kos sara hidup.

Di samping itu, kos pendidikan dan penjagaan kesihatan terus meningkat tetapi tidak banyak yang dilakukan menambahbaik kehidupan rakyat.

Anak muda semakin susah untuk mencari pekerjaan dengan gaji yang mampu menampung kehidupan dan kos perumahan. Ramai juga rakyat yang dibebankan dengan hutang.

Justeru, meskipun KDNK negara nampaknya memberangsangkan, tetapi apa yang kita dapat lihat adalah rakyat semakin terasa susah terutamanya golongan anak muda.

Tidak cukup sekadar kerajaan mengharapkan kaedah penyelesaian segera serta bersifat politik seperti BR1M sahaja.

Tetapi apa yang diperlukan sebenarnya adalah reformasi dasar yang radikal agar ia mampu merombak ekonomi Malaysia untuk memenuhi keperluan digitalisasi dan automasi masa kini.

Kita juga tidak boleh memandang rendah dengan impak sentimen politik ke atas ekonomi.

Menurut kajian Financial Times Confidential Research (FTCR) berkenaan Indeks Sentimen Ekonomi ASEAN, walaupun indeks Malaysia meningkat daripada 34.1 ke 29, bacaannya tetap terendah jika dibandingkan dengan Indonesia, Thailand, Philippines dan Vietnam.

Tambahan pula, Indeks Sentimen Politik ASEAN FTCR pula mendapati bahawa indeks Malaysia pada takat 31.8 (peningkatan 1.5%) merupakan yang terendah berbanding negara-negara di atas, dan satu-satunya yang di bawah 50. Ini memberi gambaran bahawa para responden menjangkakan keadaan politik akan bertambah buruk selama enam bulan akan datang ini.

Jelaslah Malaysia perlukan perubahan dan satu-satu caranya adalah untuk memastikan perubahan politik.

Pemuda Pakatan Harapan akan menyentuh keperluan anak muda di dalam ekonomi melalui #HarapanAnakMuda. Kami mengharapkan agar semua anak muda Malaysia boleh mengambil tahu polisi yang dibentangkan serta menyokong kami untuk memastikan masa depan yang lebih baik bagi tanah air yang tercinta.