Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Umno sendiri khianat Mara

Perdana Menteri Najib Razak baru-baru ini mengeluarkan kenyataan bahawa MaraåÊ akan terhapus sekiranya Umno hilang kuasa.

Kenyataan ini amatlah tidak bertanggungjawab dan mencerminkan betapa terdesaknya Najib ketika mana kuasa beliau sedang dipertikai.

Sedangkan jelas pelbagai isu dan skandal yang berbangkit baru-baru ini berkenaan Mara berpalit dengan Umno sendiri.

Kami jamin Mara akan terus wujud sekiranya Pakatan Harapan berkuasa. Malah kami akan memperbaiki insititusi ini agar ia mencapai matlamat sebenarnya untuk membela kebajikan masyarakat Bumiputera.

Apa yang berlaku sekarang kepada Mara sudah menyimpang daripada matlamat ini. Kebajikan golongan yang memerlukan sudah tidak dibela lagi, malah Mara digunakan untuk kepentingan beberapa individu sahaja.

Kerugian ratusan juta pihak Mara akibat pembelian hartanah di Australia sedikit sebanyak diakibatkan oleh budaya korupsi yang dipupuk oleh Umno sendiri.

Dalam pada itu kita juga dapat lihat sekarang ini dengan tadbir urus kewangan negara yang semakin teruk, Mara juga yang menjadi mangsa. Bukan sahaja biasiswa pelajaran dikurangkan, malah UiTM juga merupakan antara IPTA yang paling banyak dikurangkan peruntukannya.

Kewujudan Umno tidak memberi jaminan Mara akan terus maju sekiranya pemimpin terus mentadbir negara dengan rakus. Oleh itu janganlah kita mudah terpedaya dengan kata-kata Najib Razak itu, yang kian lama semakin hilang kredibiliti sebagai seorang Perdana Menteri.