Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mahasiswa boleh berfikir sendiri

Kenyataan Menteri Pendidikan Tinggi, Idris Jusoh, yang menyarankan mahasiswa agar tidak terlibat dengan perhimpunan Bersih 4 jelas menunjukkan betapa UMNO-BN tidak pernah berubah, masih dibelenggu cara pemikiran politik lama.

AMK ingin mengingatkan beliau bahawa mahasiswa pada hari ini lebih terdedah dengan perkembangan isu semasa di dalam dan luar negara, justeru itu mereka boleh dan mesti digalakkan untuk berfikir dan membuat keputusan sendiri.

Mahasiswa dan anak muda lambat laun akan menjadi majoriti pengundi, dalam pada itu mereka bukan sahaja berdepan dengan realiti kehidupan sebenar tetapi mesti sedar tentang pengaruh politik dan ekonomi dalam kehidupan mereka. Hutang PTPTN, harga rumah yang mahal, kesenjangan pendapatan yang semakin meluas, kos hidup yang kian meningkat, semuanya adalah masalah yang akan didepani oleh mahasiswa selepas mereka bergraduat.

Kekangan terhadap mahasiswa adalah bukti bahawa kerajaan sedar bahawa anak muda sememangnya boleh menggugat hegemoni kuasa parti pemerintah. Pindaan AUKU yang kononnya lebih memberi kebebasan untuk mahasiswa terlibat dalam aktiviti politik ternyata hanyalah cakap kosong pemimpin UMNO-BN. Hakikatnya, bukan sahaja mahasiswa seperti Fahmi Zainol dan kawan-kawan di UM, Hanif Mahpa dan Afiqah Zulkifli di UIAM dikenakan tindakan tatatertib, tetapi pensyarah-pensyarah yang vokal, memberi pandangan berdasarkan ilmu mereka juga ditekan dan dihukum.

Malam tadi, 17 pelajar yang terlibat dengan protes aman #occupyparliament pula ditangkap. Sekali lagi polis menggunakan seksyen 124B Kanun Keseksaan atas alasan mereka menjejas demokrasi parlimen, sedangkan desakan supaya Perdana Menteri Najib Razak berundur tidak sepatutnya dikaitkan dengan pemudaratan parlimen mahupun demokrasi. Malah, ia sebahagian hak asas demokrasi.

AMK ingin mengingatkan bahawa universiti adalah medan mengukuhkan peribadi merdeka di kalangan warga. Pastinya, apabila UMNO-BN hilang kuasa pemerintahan, kami akan memastikan reformasi sampai ke setiap sudut universiti, hentikan segala kekangan dan mengembalikan nilai sebenar sebuah institut pengajian tinggi. Oleh itu AMK menyeru seluruh mahasiswa turut sama hadir dalam perhimpunan Bersih 4 pada 29-30 Ogos nanti.

Kita akan tunjukkan kepada UMNO-BN bahawa zaman ketakutan sudah berlalu, fajar perubahan pula akan mengambil tempat. Mahasiswa yang bebas dan beranilah yang akan mengisi perubahan ini dengan ilmu dan jiwa yang sentiasa bersama masyarakat.