Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pendidikan mangsa terbesar rombakan kabinet Najib

Rombakan kabinet baru-baru ini oleh Perdana Menteri Najib Razak baru-baru ini telah mengundang kritikan pelbagai pihak.

Ini terutamanya kerana langkah itu dibuat atas perkiraan politik semata-mata dan bukan mengambil kira kepentingan awam.

Salah satu sektor yang akan menerima akibat paling teruk di dalam hal ini adalah di dalam bidang pendidikan.

Rombakan itu telah memperlihatkan kerajaan berbalik semula kepada sistem sebelum ini dengan meletakkan dua Menteri berlainan bagi Pendidikan dan Pendidikan Tinggi. Perlantikan Mahadzir Khalid sebagai Menteri Pendidikan, menggantikan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin
Yassin yang telah digulingkan, memberi isyarat yang salah kepada rakyat yang kini begitu mengharapkan reformasi sebenar di dalam sektor pendidikan.

Sekarang ini ia seakan-akan Kerajaan BN tidak pasti apa hala tuju yang hendak diambil.

Seperti yang sedia maklum, setiap Menteri yang mengambil alih portfolio pendidikan akan mengetengahkan agenda sendiri dan ketidakselarasan itulah antara sebab mengapa masalah di dalam sektor pendidikan ini berlaku. Oleh itu, setiap usaha yang telah dijalankan baru-baru ini untuk memulihkan sektor pendidikan mungkin sia-sia.

Penstrukturan semula Kementerian Pendidikan akan mengakibatkan kekeliruan dan membantutkan sebarang usaha pemulihan, terutamanya kerana sistem yang dahulu baru sahaja ditetapkan berikutan perlantikan kabinet tahun 2013.

Rasanya semua sudah tahu bahawa sektor pendidikan negara ini sedang mengalami penyusutan, dan rombakan ini langsung tidak membantu dalam meningkatkan prestasinya,

Amatlah sedih apabila politik dalaman UMNO telah menyebabkan ketidakselarasan di dalam sektor pendidikan, dan mengorbankan kemakmuran rakyat negara ini sendiri.

Najib Razak dan kerajaan BN sepatutnya sedar bahawa kegagalan mereka untuk memainkan peranan mereka sebagai sebuah badan pentadbir sedang merosakkan sistem, dan akhirnya ia akan memberi kesan yang tidak baik kepada generasi akan datang.