Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kecewa dengan halangan terhadap aktivis demokrasi Hong Kong memasuki Malaysia

Saya amatlah kecewa dengan laporan akhbar yang menyatakan bahawa aktivis dan pemimpin pelajar Hong Kong, Joshua Wong dan juga Leung Kwok-hung (aka “Long Hair”), telah dihalang daripada memasuki Malaysia.

Wong dan Leung telah dijadualkan untuk berucap berkenaan gerakan pro-demokrasi Hong Kong dan peristiwa bersejarah di Tiananmen Square.

Menurut KPN, Wong telah dihalang memasuki negara ini kerana ia mungkin menjejaskan hubungan Malaysia dengan Cina dan akan mengancam keselamatan negara.

Bagi saya, alasan ini amatlah tidak munasabah.

Setahu saya, Wong dan Leung tidak pernah dijatuhkan hukuman jenayah di atas apa-apa kesalahan.

Oleh itu, tidak ada alasan kukuh mengapa mereka boleh dianggap sebagai mengancam kesalamatan negara dan tidak dimahukan di tanahair ini.

Lagipun, mengapa perlu hiraukan apa yang Cina fikir tentang tindakan kita sedangkan Malaysia sendiri adalah negara berdaulat. Oleh itu adakah patut kita membenarkan negara asing menentukan dasar dalam negara?

Malah, jika kerajaan begitu risau untuk tidak mahu menjejaskan perhubungan dengan Cina, mengapa Perdana Menteri Najib Razak menandatangani perjanjian untuk mengeratkan hubungan strategik dengan Jepun baru-baru ini ketika lawatan ke Tokyo? Sudah sedia maklum Jepun dan Cina sedang bergelut perihal geo-politik.

Atau mungkin juga tindakan kasar Putrajaya terhadap Wong dan Leung – seperti Beijing juga – adalah kerana mereka terlalu takut dengan anak muda yang boleh berfikir untuk diri sendiri dan menyuarakan pendapat?

Di dalam perkara ini, saya rasa lebih baik kerajaan Malaysia meminta maaf kepada Wong dan Leung serta membenarkan mereka memasuki negara ini.