Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMK ikrar teruskan reformasi dan pertahan Permatang Pauh

Angkatan Muda KEADILAN maklum akan kenyataan Speaker Dewan Rakyat, bahawa Lembaga Pengampunan telah menolak petisyen pengampunan kepada Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN yang juga ahli parlimen bagi kawasan Permatang Pauh.

Kami kekal dengan keyakinan kami bahawa Anwar Ibrahim tidak bersalah dan menganggapnya seorang tahanan politik. Beliau difitnah sedemikian rupa sejak lebih 17 tahun lalu kerana tidak berkompromi dengan amalan rasuah, tamak dan tidak peduli oleh segelintir pemimpin utama UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Kejayaan beliau memimpin kerjasama politik antara KEADILAN, Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) rentas kaum sehingga berjaya menafikan majoriti majoriti dua pertiga yang selama ini dinikmati UMNO-BN semasa pilihan raya umum tahun 2008, dan kemudian mencapai undi majoriti melebihi UMNO-BN semasa pilihan raya umum tahun 2013 ternyata merupakan sejarah baru yang menggerunkan elit pemerintah UMNO-BN yang takut kehilangan kuasa.

Jika diteliti proses penyiasatan dan pendakwaan yang ternyata ada kesungguhan luar biasa untuk memastikan Anwar Ibrahim disabitkan bersalah dan merengkok di dalam penjara buat sekian kalinya.

Siri pemenjaraan Anwar sejak dekad 1970-an adalah bukti bahawa beliau bukan seorang pemimpin yang gentar, sebaliknya seorang yang komited dengan perjuangannya. Rekodnya semasa menjadi Menteri dan Timbalan Perdana Menteri menjelaskan komitmen beliau untuk mewujudkan Malaysia yang lebih adil, khususnya dalam membela golongan termiskin dan rapuh dalam masyarakat.

AMK akan menggiatkan usaha bersama Pemuda Pakatan dan masyarakat sivil dalam mencari jalan membebaskan Anwar. Kempen bersama #KitaLawan dengan gesaan agar Anwar dibebaskan, Perdana Menteri Najib Razak berundur dan membantah cukai GST akan diteruskan.

AMK akan meneruskan cita-cita reformasi, berjuang bagi menegakkan keadilan untuk semua.

AMK akan berada di barisan hadapan bagi mempertahankan kerusi parlimen Permatang Pauh dalam pilihan raya kecil yang akan berlangsung rentetan pengumuman ini.

Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat AMK telah bersetuju melantik Dr. Afif Bahardin, Timbalan Ketua AMK yang juga merupakan EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan ADUN Seberang Jaya sebagai Pengarah Pilihan Raya AMK untuk pilihan raya kecil ini.