Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kenyataan berkenaan penahanan saya

Saya kesal dan mengutuk tindakan luar biasa saya ditahan pada malam 22hb Februari 2015.

Pada sekitar 8.30 malam hari tersebut, pemandu saya memaklumkan saya ada lebih kurang 10 pegawai polis berpakaian biasa di sekitar rumah saya. Menurut jiran-jiran saya, mereka tiba lebih kurang tiga jam sebelum itu.

Mereka hanya memperkenalkan diri mereka kepada pemandu dan pembantu khas saya pada sekitar jam 9.30 malam, dan meminta saya turun bertemu mereka.

Pihak polis memaklumkan saya ditahan di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan, iaitu berkaitan perhimpunan yang menyalahi undang-undang dengan niat melakukan jenayah.

Adam Adli dan Fariz Musa turut ditahan di bawah peruntukan yang sama sehari sebelum itu.

Saya mendapati tindakan pihak polis teramatlah aneh.

Sebagaimana saya telah maklumkan kepada media pada 21hb Februari, saya bersedia bekerjasama dengan pihak polis asalkan prosedur yang betul dan tepat dipatuhi.

Namun sebaliknya, saya ditahan dan dibawa ke balai di dalam kereta polis tidak bertanda diikuti sebuah lagi kereta di samping isteri dan kakitangan saya.

Pada mulanya saya dimaklumkan saya akan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi, tetapi di tengah-tengah perjalanan Pegawai Penangkap saya diminta ke Jinjang.

Di balai, Pegawai Penyiasat mengambil kenyataan mengenai Himpunan #KitaLawan pada 21hb Februari sekitar tengah malam.

Saya kemudian dibebaskan atas jaminan polis pada jam 2.00 pagi.

Saya tidak faham mengapa polis perlu memilih tindakan yang begitu dramatik hanya untuk merakamkan kenyataan daripada saya, apatah lagi selepas saya menyatakan dengan jelas bahawa saya akan bekerjasama dengan mereka.

Malah, saya ada asas untuk percaya bahawa pegawai Cawangan Khas mengikuti saya selepas perhimpunan pada 21hb Februari, di sekitar Sogo malah ketika saya solat di surau di sana dan ketika saya makan di Kompleks Pertama.

Pihak polis juga mempunyai ruang secukupnya untuk mengambil keterangan saya ketika saya solat di Balai Polis Jinjang dan selepasnya ketika program solidariti untuk Adam dan Fariz, tetapi memilih untuk tidak berbuat demikian.

Ini menimbulkan persoalan mengapa polis harus menunggu sehingga 22hb Februari untuk merakamkan kenyataan saya?

Mengapakah mereka perlu datang ke rumah saya pada lewat malam ketika anak kecil saya sedang tidur?

Sebagai wakil rakyat, saya tidak mungkin melarikan diri untuk apa-apa sebab.

Mengapakah mereka perlu mengambil kenyataan saya pada tengah malam jika mereka tidak mempunyai niat menahan saya?

Saya bukan seorang penjenayah ganas. Tuduhan ke atas saya bersifat politik dan seharusnya dilayan sedemikian.

Semua rakyat Malaysia boleh melihat ketidakadilan yang jelas dalam keadaan ini di mana wakil rakyat dan aktivis seperti Rafizi Ramli, Nga Kor Ming, S. Arutchelvan, Adam Adli, Fariz Musa dan Laurence Jeyaraj ditahan hanya kerana mempersoalkan keputusan mahkamah terhadap Anwar Ibrahim, ketika mana Khairy Jamaluddin dan Shafee Abdullah dibiarkan meneruskan “jelajah” jijik mereka.

Inilah petanda betapa takutnya UMNO-BN terhadap kemarahan rakyat terhadap tindak-tanduk mereka.

Rakyat tidak seharusnya gentar. Tindakan kita terhadap ketidakadilan yang semakin nyata di negara kita adalah di dalam ruang lingkup Perlembagaan Persekutuan.

Saya menyeru agar semua yang dapat hadir himpunan #KitaLawan pada 28hb Februari dan kemuncaknya 7hb Mac untuk berbuat demikian, apabila kita secara aman akan menuntut kebebasan, keadilan dan pengiktirafan hak asasi kita.

Pada waktu UMNO-BN berada dalam ketakutan, rakyat berani. Kerajaan ini takut kepada rakyatnya, dan kita akan terus-menerus membuktikan kita tidak. Sebagaimana kata Anwar, kita tidak akan menyerah sama sekali.

#KitaLawan #BebasAnwar #March2Freedom