Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Respon kepada Nur Jazlan dalam isu Solat Hajat

Minggu lepas, Ahli Parlimen Pulai Nur Jazlan Mohamed menyebut ‘Solat hajat tidak akan mengubah nasib Anwar’.

Beliau mengulas keputusan KEADILAN agar anggota-anggota Muslim di peringkat Cabang mengadakan solat hajat pada malam Jumaat lepas. Nur Jazlan menyifatkan tindakan ini sebagai menolak takdir.

Solat hajat, adalah soal berdoa dan berharap dengan kebesaran Allah. Soal makbul atau tidak, itu dibawah kehendak Allah swt. Yang penting, di sebalik solat hajat itu adalah mahu meletakkan diri kita sebagai hamba di hadapan Allah.

Memaksa doa agar dimustajabkan dengan segera tidak disukai oleh Allah SWT.

Dalam hadis al-Bukhari, daripada Abu Hurairah berkata bahawa Nabi Muhammad saw ada menyebut;

Maksudnya; “Doa seseorang kamu dimustajabkan selama dia tidak gopoh, iaitu seperti dia berkata, “aku berdoa, lalu doaku tidak dimustajabkan” (al-Bukhari, hadis no : 6340)

Jika makbul menjadi neraca solat hajat itu baru dilaksanakan, sudah pasti tidak perlu kepada konsep doa dalam mengikut ajaran Islam. Ini kerana, Nabi Muhammad saw pun tetap terus berdoa, walaupun ia tidak dimustajabkan oleh Allah. Dalam hadis riwayat Imam Muslim, daripada Saad bin Abi Waqas berkata bahawa ketika para sahabat bermusafir bersama Rasulullah, hingga sampai di sebuah masjid Bani Mu’awiyah. Baginda saw masuk dan menunaikan solat dua rakaat (solat sunat), dan para sahabat turut sama solat bersama Rasulullah saw. selepas itu, Baginda saw berdoa panjang. Kemudian, baginda saw mengadap kami dan berkata;

Maksudnya; “Aku memohon kepada Tuhanku tiga perkara; Allah menerimanya dua perkara, dan menolak satu. Aku meminta dengan Allah; agar Allah tidak binasakan umatku selama setahun, dan Allah memberinya (terima).Aku meminta agar tidak dibinasakan umatku dengan tenggelam (dalam bumi seperti dilakukan kepada Qarun), dan Allah memberinya (terima). Dan aku bermohon agar tidak menjadikan mereka berpecah di kalangan mereka, lalu Allah mencegah aku (tidak makbul). (Muslim, hadis no : 20 -(2890))

Jelas, konsep doa dan solat hajat adalah konsep merendah diri di hadapan Allah SWT ketika berhadapan sebarang musibah. Jadi, ia tidak sewajarnya dipandang hina. Ia bukan kerana tidak dimustajabkan, tetapi ia dilarang dalam hadis bergopoh untuk doa itu dimustajabkan.

Jazlan kena faham bahawa soal mustajab adalah kerja Allah, sedangkan tugasan merendah diri di hadapan Allah dalam bentuk solat hajat adalah tugas kita sebagai hamba, sepertimana Jazlan perlu faham bahawa soal hidayah adalah kerja Allah, sedangkan tugas kita adalah berdakwah.