Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Berhimpun di Mahkamah Jalan Duta Esok sebagai Solidariti kepada Anwar Ibrahim

Bagi pihak AMK, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada jutaan rakyat Malaysia, terutama golongan muda, yang telah menyuarakan kemarahan dan perasaan jijik di atas penahanan Anwar Ibrahim yang dilakukan tanpa keadilan.

Usaha anda untuk berturut serta menunjukkan solidariti melalui perhimpunan aman, perarakan dan usaha aktif melalui sosial media merupakan bukti kepada negara dan seluruh dunia bahawa rakyat Malaysia tidak akan menyerah kalah kepada kekejaman dan penganiyaan. Semalam, anak-anak muda daripada pelbagai parti politik, NGO di samping golongan pekerja, profesional, mahasiswa dan aktivis bertemu dan menghasilkan Resolusi Anak Muda dan penubuhan gabungan #KitaLawan.

Tidak syak lagi, Anwar Ibrahim pada dasarnya adalah seorang tahanan politik. Tahanan beliau merupakan kes yang paling menonjol di antara semua kes ketidakadilan yang sudah terlalu banyak di tanahair ini.

Dalam pada itu, Shafee Abdullah seharusnya berhenti mengugut pengkritik keputusan tersebut dengan tindakan penghinaan mahkamah, malah sepatutnya mengambil bahagian di dalam perdebatan secara terbuka di dalam perkara ini, yang sememangnya mempunyai implikasi serius ke atas seluruh rakyat Malaysia.

Minggu ini merupakan minggu yang teramat sukar bagi KEADILAN, Pakatan Rakyat dan juga Malaysia dengan penahanan Anwar serta pulangnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ke rahmatullah.

Malahan, kesedihan di atas pemergian mengejut Karpal Singh juga masih belum reda sepenuhnya.

Namun begitu, usaha untuk mengerakkan Malaysia ke hadapan tetap diteruskan.

Perjuangan ini mesti diteruskan, kerana kita bertanggungjawab memberi peninggalan terbaik demi negara dan dunia daripada apa yang ditinggalkan kepada kita setakat ini.

Kita harus memberi penghormatan kepada para wirawan dengan mencontohi kehidupan mereka dengan penuh kesabaran dan ketekunan.

Walaupun masa hadapan adalah teramat sukar, namun begitu marilah kita meneruskan usaha yang telah kita terajui selama inin.

Pada hari Selasa ini, bersamaan 17 Februari, saya menyeru rakyat Malaysia untuk menunjukkan sokongan kepada Anwar di dalam kes mahkamah beliau terhadap Anifah Aman pada pukul 8.30 pagi di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur.

#KitaLawan #BebasAnwar