Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Respon Terhadap Siri Jelajah Pemuda UMNO Dalam Isu Kes Fitnah 2 Anwar Ibrahim

Merujuk kepada kenyataan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaludin bahawa barisan pemuda parti politik itu akan memulakan jelajah berhubung kes Fitnah 2 dengan orang yang kononnya paling layak untuk membuat penjelasan tersebut iaitu Shafee Abdullah, saya melihat ini sebagai satu tindakan yang terdesak oleh parti tersebut untuk mendapatkan kepercayaan rakyat.

Kesediaan Shafee Abdullah untuk bersama program tersebut bukan sahaja merupakan satu tindakan yang tidak wajar, malah merendahkan martabat sistem kehakiman dan Jabatan Peguam Negara seolah-olah penghakiman tersebut begitu lemah sehingga perlu dipertahankan sebegitu rupa walaupun keputusan tersebut memihak kepada mereka.

Shafee Abdullah yang telah dilantik secara ad-hoc sebagai timbalan
pendakwaraya dilihat telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan menghina Anwar Ibrahim selepas keputusan kes berkenaan terutamanya menerusi media-media milik UMNO.

Ini adalah satu yang tindakan yang cukup tidak profesional. Tidak pernah berlaku dalam sejarah seorang ‘pendakwaraya’ daripada Peguam Negara keluar untuk membuat pelbagai kenyataan terhadap tertuduh lebih-lebih lagi melalui ‘roadshow’. Malah ketua pendakwaraya dalam kes Fitnah 1 terdahulu dan kes-kes berprofil tinggi yang lain juga tidak pernah dilihat mencanang penjelasan mereka di media UMNO apatah lagi melalui satu roadshow selepas keputusan kes mereka.

Saya melihat kelakuan Shafee Abdullah lebih-lebih lagi dengan kesediaannya untuk bersama Pemuda UMNO dalam jelajah tersebut sebagai tindakan kebudak-budakan beliau dalam berdepan dengan kritikan oleh masyarakat berhubung penglibatannya dan sekaligus keputusan kes tersebut yang dikecam hebat oleh masyarakat dan negara-negara luar.

Sekali lagi saya mengulangi cabaran kepada Shafee untuk berdebat secara terbuka, dan bukan menyorok di belakang hujah agama cetek mahupun tuan politiknya dalam hal ini.

#KitaLawan #BebasAnwar

18 Februari 2015