Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perobohan Rumah di Kampung Chubadak

Saya mengecam tindakan DBKL merobohkan rumah-rumah di Kg Chubadak beberapa hari yang lepas tanpa sebarang toleransi atau simpati terhadap penduduk apabila rumah-rumah tersebut masih diduduki penduduk dan dipenuhi barang. Pihak DBKL telah berbuat demikian tanpa memberi amaran atau tempoh masa yang secukupnya kepada penduduk untuk membuat sebarang persiapan.

Walhal, Kg Chubadak bukanlah kawasan setinggan seperti yang dikatakan oleh DBKL tetapi telah diiktiraf oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebagai milikan peneroka bandar. Tambahan pula, pemaju perlu membayar ganti rugi kepada mereka jika ingin memajukan kawasan tersebut.

Perjuangan penduduk Kg Chubadak untuk mempertahankan tanah mereka telah mula sejak 12 tahun yang lalu namun nasib tidak menyebelahi mereka kerana pemaju dan DBKL masih meneruskan perobohan baru-baru ini. Pihak pemaju dan DBKL dilihat hanya inginkan pembangunan demi mengejar keuntungan.

Perkara ini amat mengecewakan kerana sebagai pihak berkuasa tempatan, DBKL sepatutnya harus prihatin terhadap keperluan dan kepentingan penduduk di Kuala Lumpur dan tidak mengambil tindakan yang keras dan tidak berperikemanusiaan sebegini.

Adalah terbaik untuk para penduduk, DBKL dan pihak pemaju mengambil masa untuk membincangkan perkara ini secara telus dan aman agar dapat mencapai penyelesaian yang memuaskan semua pihak.