Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Respons Saya Terhadap MCA Mengenai Isu Larangan Kondo Ridzuan Terhadap Penyewa Afrika

Saya merujuk kenyataan bekas Ahli Parlimen Kelana Jaya dan pemimpin MCA Loh Seng Kok yang menjustifikasikan larangan menyeluruh terhadap penyewa Afrika oleh JMB Kondominium Ridzuan.

“Sebagai penduduk di negara yang majmuk, rakyat umumnya menentang sebarang bentuk perkauman. Namun, memandangkan penduduk di Mesyuarat Agung Kondo Ridzuan telahpun meluluskan dasar tersebut, maka ironis dan bercanggah untuk menuduh rakyat Malaysia bersikap perkauman.”

Ironis sekali nampaknya kenyataan Loh yang bercanggah di sini.

Larangan itu nyata sekali satu larangan menyeluruh terhadap semua orang Afrika sebagai satu komuniti. Itu adalah perkauman.

Dasar perkauman boleh diperkenalkan menerusi demokrasi. Dasar apartheid diperkenalkan di Afrika Selatan selepas parti yang menawarkannya memenangi pilihan raya 1948. Dasar ‘White Australia’ yang mendiskriminasikan pendatang bukan kulit putih ke Australia antara 1901 hingga 1973 juga diperkenalkan secara demokrasi.

Sejak sejarah awal negara kita di bawah Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman, Persekutuan Tanah Melayu dan Malaysia memimpin peranan menentang perkauman khususnya apartheid dan Zionisme. Tunku merupakan pemimpin pertama yang keluar secara protes daripada mesyuarat Menteri-Menteri Komanwel 1960 di London sebagai bantahan terhadap apartheid.

Apatah lagi, kenyataan MCA dikeluarkan genap 50 tahun selepas ucapan bersejarah Martin Luther King, ‘I Have a Dream’ yang mana pemimpin hak asasi Amerika itu mengkritik perkauman yang ketika itu begitu menular di Amerika:

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.”

“Saya menyimpan impian bahawa keempat-empat anak kecil saya akan suatu hari nanti tinggal di sebuah negara di mana mereka akan dinilai bukan di atas warna kulit mereka, tetapi di atas keperibadian mereka.”

Menilai seseorang di atas kaum mereka dan bukan keperibadian mereka adalah perkauman.

Saya wakil rakyat kawasan tersebut. Saya menyedari masalah yang dihadapi penduduk. Pun begitu, tidak kira apa masalah mereka, penyelesaiannya adalah untuk mencari punca jenayah dan masalah sosial yang merentas kaum.

Walaupun dasar ini diluluskan Mesyuarat Agung Kondo tidak bermakna dasar ini dapat dikuatkuasakan mahupun dapat mengelak daripada dicabar di mahkamah.

Wujud undang-undang sedia ada yang boleh digunakan dengan lebih baik untuk mengatasi masalah yang dihadapi penduduk tanpa berbentuk diskriminasi mahupun perkauman. Sebagaimana saya pernah sebut sebelum ini, saya akan berhubung dengan JMB untuk merancang dialog dengan pihak berkuasa yang relevan seperti MBPJ, Pesuruhjaya Bangunan, polis dan imigresen untuk mencari jalan mengatasi jenayah dan masalah sosial di kawasan itu.

Kita perlu meninggalkan obsesi kita dengan kaum untuk maju sebagai sebuah negara ke abad ke-21.

Nik Nazmi ialah Ahli Parlimen Setiawangsa. Beliau juga Naib Presiden KEADILAN.

Alamat

Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Setiawangsa
3-1, Jalan Rampai Niaga 5, Rampai Business Park, Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur, Malaysia.

Media Sosial

© Nik Nazmi Nik Ahmad. Hak Cipta Terpelihara.