Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Khairy, Najib Harus Memimpin

Jawapan Khairy Jamaluddin yang mempertahankan tiadanya apa-apa tindakan daripada Najib Razak ke atas Utusan Malaysia tidak masuk akal sama sekali.

Utusan dimilik UMNO dan jelas sekali memainkan peranan sebagai perkakas propaganda rejim pemerintah. Dalam banyak kes melibatkan Pakatan Rakyat, Utusan secara konsisten didapati bertanggungjawab di atas berita-berita fitnah yang berniat jahat oleh mahkamah. Atas sebab itu akhbar tersebut telah hilang kewibawaan di mata rakyat Malaysia dan menanggung edaran yang menjunam pada beberapa tahun kebelakangan ini. Pun begitu, pihak editorial meneruskan strategi perkauman dan kotor, selari dengan agenda politik UMNO.

Jika Najib benar-benar serius ingin menjuarai apa yang didakwanya agenda 1Malaysia kepada masyarakat, khasnya orang Melayu, beliau harus memainkan peranan sebagai Presiden UMNO untuk mengarahkan Utusan menyokong mesej tersebut. Ini bukan isu kebebasan akhbar memandangkan Utusan bukan akhbar swasta biasa tetapi dimiliki UMNO. Najiblah yang akhirnya bertanggungjawab ke atas akhbar tersebut.

Tetapi sebagaimana Najib telah membuktikan berkali-kali sejak menjadi Perdana Menteri, beliau bukanlah mampu memimpin, apatah lagi menjadi seorang negarawan. Mungkinlah sukar untuk Khairy mempunyai pandangan berbeza memandangkan peranannya di dalam kabinet hari ini, namun jawapannya jelas kepada masyarakat lainnya. Jika inilah ‘kepimpinan sederhana’ terbaik yang UMNO boleh hasilkan, rakyat Malaysia berhak berasa susah hati.